Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ταφόπλακα στις αποζημιώσεις - «Τζάμπα» οι απολύσεις σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης


Ταφόπλακα βάζει το άρθρο 109 του νέου πτωχευτικού κώδικα, δηλαδή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», στην αποζημίωση απόλυσης.


Με το άρθρο 109 «Συμβάσεις εργασίας» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν την αποζημίωση απόλυσης σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του συγκεκριμένου άρθρου: «Σε κάθε περίπτωση, για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή της αποζημίωσης». Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί την αποζημίωση απόλυσης.

Ειδικότερα το άρθρο στις τρεις παραγράφους του αναφέρει τα εξής:
1. Σε κάθε περίπτωση πτώχευσης, για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης.
2. Οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και λοιπές παροχές που γεννήθηκαν πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτησή τους, όπως ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις, για τις οποίες οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές κατά τις ειδικότερες περί κατατάξεως των πιστωτών διατάξεις του παρόντος.
3. Μισθωτός που πραγματικά συνεχίζει να παρέχει την εργασία του μετά την κήρυξη της πτώχευσης, για τους μισθούς και τις συναφείς παροχές, ικανοποιείται ως ομαδικός πιστωτής.

Ύστερα από εκατό χρόνια!
Άμεση ήταν η αντίδραση από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ). Σε οξύτατη ανακοίνωσή της, αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί προσεχώς στη Βουλή, επισημαίνει:
«Για 100 χρόνια, από τον Ν. 2112/1920 και αργότερα με τον Ν. 3198/1955, η απόλυση εργαζομένου ήταν άκυρη χωρίς ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης. Σήμερα στο άρθρο 109 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, αναφέρεται ρητά ότι “για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή της αποζημίωσης”. 
Είναι ντροπή οι βουλευτές με τους προκλητικούς μισθούς να καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες εργαζομένους! Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή διάταξη του άρθρου 109 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα!».
Να σημειωθεί πως και με το άρθρο 268 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όσον αφορά στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας, οι καταναλωτές θα πρέπει να... αποχαιρετήσουν και τα λεφτά τους και το ασφαλιστήριο στην περίπτωση που δεν δεχθούν αυξήσεις - χαράτσια που θα επιβάλλουν ετσιθελικά και με τη βούλα του νόμου οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Την ίδια ώρα, όπως ορθά έχει πει η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας «συμπυκνώνεται» στη φράση «Αποχαιρέτα το σπίτι που χάνεις».

 

topontiki.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael