Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό βότανο με αντικαρκινική δράση

to-antiflegmonodes-ke-antioxidotiko-votano-me-antikarkiniki-drasi

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπολεμά τα βακτήρια, τους ιούς, ενώ του αποδίδεται ακόμη και αντικαρκινική δράση. Ανακαλύψτε το βότανο με τα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία

Η ρίγανη θεωρείται απαραίτητο συστατικό της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, προσφέροντας τη γεύση και το έντονο άρωμά της σε δεκάδες πιάτα και σαλάτες. Φρέσκια ή αποξηραμένη, περιέχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που την καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας διατροφής που ευνοεί και ενισχύει την καλή υγεία.

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, το έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη μπορεί να προσφέρει σημαντική δόση αντιοξειδωτικών που θα βελτιώσουν την υγεία.

2. Συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις με δυνητικά αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ενδεικτικά, μελέτη έδειξε ότι το έλαιο ρίγανης συνέβαλε στην αποτροπή της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Άλλη μελέτη βρήκε ότι η ρίγανη καταπολεμά  23 ειδών βακτηρίων, ενώ διαφορετική εργασία συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση της ρίγανης, του φασκόμηλου και του θυμαριού, διαπιστώνοντας ότι η ρίγανη ήταν το πιο αποτελεσματικό έναντι των βακτηρίων, με δεύτερο το θυμάρι.

Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες έρευνες χρησιμοποίησαν συγκεντρωμένες ποσότητες του βοτάνου, γι’αυτό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί το πώς τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζουν τους ανθρώπους.

3. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η υψηλή περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικά μπορεί όχι μόνο να εξουδετερώσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ενδεχομένως να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Άλλη μελέτη διεξήγαγε θεραπεία με εκχύλισμα ρίγανης σε ανθρώπινα κύτταρα με καρκίνο του παχέος εντέρου και βρήκε ότι το βότανο σταμάτησε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τα εξουδετέρωσε.

Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε στην καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες του βοτάνου και των συστατικών του, γι’αυτό και χρειάζονται ανθρώπινες μελέτες με αντίστοιχες δοσολογίες για τον προσδιορισμό των επιδράσεών του.

4. Καταπολεμά τους ιούς

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά του μπορεί να προστατεύουν και από κάποιους ιούς.

Συγκεκριμένα η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις που έχουν σχετιστεί με αντιϊκές ιδιότητες.

Σε μια μελέτη, η καρβακρόλη αδρανοποίησε τον νοροϊό, ιϊκή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και στομαχόπονο, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία, ενώ άλλη μελέτη βρήκε ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη αδρανοποίησε το 90% του ιού του απλού έρπητα εντός μίας ώρας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για τις επιδράσεις της ρίγανης στις ιϊκές λοιμώξεις.

5. Μειώνει τη φλεγμονή

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν αφενός να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και αφετέρου να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η ρίγανη περιέχει ενώσεις όπως η καρβακρόλη, που έχει αποδειχθεί πως διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια ζωική μελέτη, η καρβακρόλη μείωσε το οίδημα στα πόδια των ποντικιών έως και 57%.

Άλλη ζωική μελέτη έδειξε ότι η μίξη θυμαριού και ρίγανης μείωνε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή φλεγμονή στο παχύ έντερο.

Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για να αποδειχθεί το πώς η φυσιολογική δοσολογία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.

ygeiamou.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael