Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ινδία: Ο πλανήτης πεθαίνει, προειδοποιεί μια οκτάχρoνη ακτιβίστρια για το κλίμα

Όταν μεγαλώσει, η οκτάχρονη Ινδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Λισιπρίγια Κανγκουτζάμ θέλει να ξεκινήσει μια μοναχική αποστολή στο διάστημα για να εξερευνήσει τρόπους να σώσει τον πλανήτη Γη.

Από τις πιο νεαρές ακτιβίστριες κατά της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, η Κανγκουτζάμ επηρεάστηκε από τις εικόνες της καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί στο Νεπάλ το 2015 με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 9.000 ανθρώπων και την καταστροφή ενός εκατομμυρίου κατοικιών.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών βοηθούσε τον μπαμπά της να συγκεντρώσει χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για να διανεμηθούν σε εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί από την τραγωδία.

Τώρα ηγείται ενός νεανικού κινήματος που καλεί τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τους Ινδούς βουλευτές κα περάσουν έναν νέο νόμο που θα προβλέπει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην τρίτη στον κόσμο χώρα εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Αγωνίζομαι για να σωθεί ο πλανήτης μας και το μέλλον μας», είπε σε μια διαδήλωση έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί, στις 23 Σεπτεμβρίου κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Κίνημα παιδιών για το κλίμα, περάστε τώρα την νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή».

Το Δελχί, μια τεράστια μητρόπολη περίπου 19 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο και στη διάρκεια των χειμερινών μηνών μια τοξική ομίχλη περιορίζει συχνά τις οικογένειες στα σπίτια τους.

Γεννημένη στο βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο Μανιπούρ, με τα απάτητα βουνά και τον καθαρό σαν κρύσταλλο αέρα, η Κανγκουτζάμ θυμώνει πολύ με την ποιότητα του αέρα που έχει δει στο Δελχί.

«Ανησυχώ για την υγεία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο και των μικρών μωρών», δήλωσε η Κανγκουτζάμ στο Reuters από το διαμέρισμά της σε έναν ουρανοξύστη στη Νόιντα, μια πόλη δορυφόρο του Νέου Δελχί.

Λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τα ένατα γενέθλιά της, το σπίτι της Κανγκουτζάμ μαρτυρεί τον ακτιβισμό αλλά και το νεαρό της ηλικίας της. Βραβεία και τρόπαια από διεθνείς οργανώσεις γεμίζουν ένα ντουλάπι, ενώ η ίδια και η εξάχρονη αδελφή της, Ιρίνα, παίζουν μαξιλαροπόλεμο, τραγουδούν καραόκε, χορεύουν και παρακολουθούν μαζί ταινίες όπως το "Frozen" (ελλ. τίτλος «Ψυχρά κι ανάποδα»).

Απώτερη φιλοδοξία της Κανγκουτζάμ είναι να γίνει «ειδικός στο διάστημα» σε μια προσπάθεια να σώσει τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει πίσω στη Γη.
«Θα πάω στο φεγγάρι και θα κάνω έρευνα για το πώς μπορούμε να πάρουμε φρέσκο αέρα να αναπνεύσουμε, και πώς μπορούμε να πάρουμε νερό, φρέσκο νερό για να πίνουμε, και τροφή, πώς να έχουμε σοδειές», είπε.

«Επειδή ο πλανήτης μας σύντομα θα πεθάνει.» 

 

alphatv.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael