Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ισχυροί σεισμοί ταρακούνησαν το Άγιο Όρος


Iσχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο Άγιο Όρος και στη Σιθωνία.

Η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στις 21.39, σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Χαλκιδικής, κοντά στο Άγιο Όρος σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 19,6 χλμ και επίκεντρο στα 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Άθω και 141 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Την προσεισμική αυτήν δόνηση ακολούθησε ο κύριος σεισμός, ο οποίος, σύμφωνα επίσης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 01:50 στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 22 χιλιόμετρων νοτιοδυτικά του Άθωνα και είχε εστιακό βάθος 17,5 χιλιόμετρα.

Οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν ενώ στο Άγιο Όρος οι πατέρες τελούσαν την αγρυπνία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την οποία πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.

Ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης, με πιο ισχυρό έναν εντάσεως 3,9 Ρίχτερ, στις 2:09 τα ξημερώματα, με το ίδιο επίκεντρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Άγιο Όρος βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, καθώς διέρχεται από αυτό το λεγόμενο ρήγμα της Ανατολίας.

Στο παρελθόν έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί και μονές έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός ήταν αυτός της Ιερισσού (7,2 Ρίχτερ), το 1932, κατά τον οποίο ισοπεδώθηκε η πόλη και έπαθαν μεγάλες ζημιές 11 Μονές.

 

vimaorthodoxias.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael