Ενεργοί Πολίτες Βοΐου: Προτάσεις για το τοπικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης για την περιοχή του Δήμου ΒοΐουΘέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για αυτήν την δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, γιατί ζούμε εδώ, για δραστηριοποιούμαστε εδώ…
Πρόκειται για προτάσεις από τον συνδυασμό Ενεργοί Πολίτες για το τοπικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για την περιοχή του Δήμου Βοΐου, σε αυτή την εποχή της μεταλιγνιτικής περιόδου πρέπει να μας βρει όλους σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο σε πρώτο πλάνο έτοιμους με σκοπό στην αξιολόγηση και εν τέλει στην επαγωγή του σχεδίου στο περιφερειακό ΣΔΑΜ, μετά την αναγκαία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της που επιβάλει να προηγηθεί. 
Το όραμα για την περιοχή είναι ο μετασχηματισμός του Δήμου σε μια περιοχή μηδενικών εκπομπών και μηδενικών αποβλήτων. Αξιοποιώντας τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση. Με σκοπό να γίνει ένα κέντρο πράσινης ενέργειας και κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού, πόλος επενδύσεων ηλεκτροκίνησης και πράσινης επιχειρηματικότητας, δράσεων κυκλικής οικονομίας, τεχνολογίας και καινοτομίας.
Άξονες προτεραιότητας είναι η πράσινη ενέργεια για μια ουδέτερη οικονομία, τοπική ανάπτυξη και οικονομία περιβάλλον και ποιότητα ζωής, τουρισμός – πολιτισμός και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
Οι προτάσεις μας για τον μετασχηματισμό στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μετά το τέλος του λιγνίτη είναι:
• Οι νέες καλλιέργειες ενεργειακών φυτών
• Αγροτικά Πάρκα Καινοτομίας
• Αγροτουρισμός
• Επιχειρηματικό πάρκο για ανάπτυξη τοπικών προϊόντων (ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας)
• Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από ΑΠΕ
• Ιδιαίτερη βάση στην ηλεκτροκίνηση με αντικατάσταση όλο των δημόσιων ΙΧ
• Αξιοποίηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου (Εγνατία Οδός) για την ανάπτυξη των logistics.
Όλα αυτά ευελπιστούμε να υλοποιηθούν ώστε να προχωρήσει ο τόπος μας και να μην βιώσει ερημοποίηση.

 
Κύρου Π. Κωνσταντίνος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
M.Sc. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Διαχείρισης Ενέργειας στα Κτίρια
Κοσμίδης Ι. Δημήτριος
Επικεφαλής συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael