Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

ΚΤΕΛ: Τέλος η δωρεάν μεταφορά παιδιών έως 6 ετών
Τι αλλάζει στις τιμές αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ
Στην κατάργηση της πρόβλεψης για τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ανήλικων παιδιών έως έξι ετών, εφόσον αυτά δεν καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση, προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών με απόφαση του υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από την πλευρά τους βέβαια οι ιδιοκτήτες υπεραστικών ΚΤΕΛ επισημαίνουν ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τη νέα διάταξη και να ζητήσουν κόμιστρο για τη μεταφορά παιδιών έως έξι ετών. Με τη νέα υπουργική απόφαση, πάντως, καταργείται η διάταξη, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών, δεν οφείλεται ιδιαίτερο εισιτήριο πέραν εκείνου που εκδίδεται για το πρόσωπο που το συνοδεύει, μετά του οποίου θεωρείται ότι αποτελεί έναν και τον αυτόν επιβάτη, εφόσον βέβαια δεν ζητείται γι' αυτά χωριστή θέση».

Αν και η εν λόγω διάταξη - όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών - καταργήθηκε για λόγους οδικής ασφάλειας των μικρών επιβαινόντων ώστε να μη μετακινούνται στην αγκαλιά των οικείων τους, δεν αντικαταστάθηκε από κάποια άλλη, απλώς απαλείφθηκε. Τα ιδια στελέχη σημειώνουν, πάντως, ότι βάσει των κανονισμών λειτουργίας των ΚΤΕΛ, επαφίεται στο διοικητικό συμβούλιο της κάθε εταιρίας να καθορίσει την κοινωνική πολιτική του.

Το σίγουρο είναι όμως ότι σχεδόν στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τα παιδιά έως 6 ετών μετακινούνται δωρεάν. Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η μετακίνηση για παιδιά έως 6 ετών είναι δωρεάν, ενώ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει δωρεάν μετακίνηση σε παιδιά έως 4 ετών και 50% έκπτωση σε παιδιά έως 12 ετών.

Επιπλέον στο κείμενο της ίδιας απόφασης ενσωματώνεται και η επιβαρυμένη τιμή κομίστρου των αστικών ΚΤΕΛ που επιβάλλει «καπέλο» έως και κατά 80% σε περίπτωση έκδοσης του εισιτηρίου μέσα στο λεωφορείο, η οποία ισχύει από το 1988 και ήδη εφαρμόζεται έχοντας κατά καιρούς προκαλέσει αντιδράσεις από επιβάτες, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν εισιτήρια.


 ethnos.gr
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael