Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Στηρίξτε Ελλάδα και Κύπρο»: Επιστολή στήριξης στους «Times» από 25 προσωπικότητες



Την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν με επιστολή τους προς του «Times» του Λονδίνου, 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζουν ακατάλληλη στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ίσων αποστάσεων και ζητούν από τα μέλη του NATO να καταστήσουν σαφές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε, ανησυχούμε κι εμείς βαθιά εξαιτίας της κλιμάκωσης της ρητορικής και της απειλής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από τον πρόεδρο Ερντογάν (Erdogan's Provocations, κύριο άρθρο, 15 Αυγούστου). Οι θετικές εξελίξεις στην ενέργεια είναι μια ευκαιρία για να οικοδομηθούν πιο παραγωγικές και σταθερές περιφερειακές σχέσεις, όμως απαιτούν απ' όλα τα μέρη να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο. Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν δείξει την προθυμία τους να διαπραγματευθούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σύμβαση είναι ένα εμπόδιο -- μια εσκεμμένη απόπειρα από την Άγκυρα να στερήσει νησιωτικά κράτη και κράτη με νησιά από τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική του κ. Ερντογάν υποθάλπει την περιφερειακή ένταση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης σε κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία τηρούν τους πολυμερείς κανόνες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να είναι κατηγορηματικοί ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα σ' αυτό το θέμα είναι ανάρμοστη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να έρθει σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού για την UNCLOS και τις διαδικασίες του διεθνούς δικαίου».

Την επιστολή υπογράφουν οι:
Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών, London School of EconomicsJohn Kittmer, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕλλάδαAlberto Costa, βουλευτής, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Ελλάδα Denis MacShane, πρώην υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματαΛόρδος Wallace of Saltaire, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων ΔημοκρατώνRoderick Beaton, επίτιμος καθηγητής στην έδρα Κοραή, King’s College LondonΝτέιμ Averil CameronPaul Cartledge, επίτιμος καθηγητής ελληνικού πολιτισμού, University of CambridgeΚαθηγητής Richard CloggLouis de Bernières, συγγραφέαςPeter Frankopan, καθηγητής παγκόσμιας ιστορίας, University of OxfordStephen FryTimothy Garton Ash, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, University of OxfordCharles Grant, διευθυντής, Centre for European ReformDavid Harsent, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων ΣυγγραφέωνJudith Herrin, επίτιμη καθηγήτρια, King’s College LondonVictoria Hislop, συγγραφέας, επίτιμη πολίτης της ΕλλάδαςDavid Holton, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of CambridgeWill Hutton, διευθυντής του Hertford College της ΟξφόρδηςMichael G Jacobides, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, London Business SchoolPeter Mackridge, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of OxfordSean O’Brien, καθηγητής δημιουργικής γραφής, Newcastle UniversityRuth Padel, καθηγήτρια ποίησης, King’s College LondonGonda Van Steen, καθηγήτρια στην έδρα Κοραή, King’s College LondonSofka Zinovieff, συγγραφέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


alphatv.gr



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael