Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Εμφάνιση γουνοφόρων μινγκ σε περιοχές της πόλης Κοζάνης!

Φωλιά τους εθεάθη σε περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Κάτοικοι τα βλέπουν τη νύχτα να σκαρφαλώνουν σε στέγες σπιτιών και να αναρριχώνται στους τοίχους. 

Από «τον Άννα στον Καϊάφα…» αρμοδίων και «αναρμοδίων» για την περισυλλογή τους, όπως δήμος, περιφέρεια, κτηνιατρική υπηρεσία…!

Γουνοφόρα ζώα, τα μινγκ, που απελευθερώθηκαν από «εξτρεμιστές οικολόγους» προ ολίγων ετών από φάρμες εκτροφείων τους σε Καστοριά και Σιάτιστα και γέμισαν την ύπαιθρο, ως δε σαρκοβόρα και επιθετικά που είναι απ’ τη φύση τους προκάλεσαν ζημιές στην ορνιθοπανίδα και σε βιότοπους, εθεάθησαν από κατοίκους αυτές τις μέρες και στην πόλη της Κοζάνης, όπως σε περιοχές της Αγίας Παρασκευής.

Μπορεί αυτά τα μινγκ να είναι τα ίδια που απελευθερώθηκαν, όσα βέβαια επέζησαν, κυρίως όμως είναι οι απόγονοί τους και είναι πολλοί (το θηλυκό μινγκ γεννάει 3-8 μικρά το χρόνο), αλλά και όσα μινγκ «δραπέτευσαν» από τα εκτροφεία τους.

Κάτοικοι σε γειτονιές της Αγίας Παρασκευής βλέπουν τα μινγκ, νυχτερινές ώρες, να τρέχουν στους δρόμους και να χάνονται σε θαμνώδεις εκτάσεις, αργά δε το βράδυ είπαν πως «ακούμε θορύβους στις στέγες σπιτιών που προέρχονται από τα μινγκ που εύκολα σκαρφαλώνουν στους τοίχους».
Το μινγκ εκτρέφεται για την πολύτιμη γούνα του, αλλά η ανεξέλεγκτη-ελεύθερη κυκλοφορία του είναι απειλητική για το οικοσύστημα, καθόσον επιδιώκοντας να αποθηκεύσει τροφή, σκοτώνει περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται!

Στην απειλή για τη ζωή του, το μινγκ δε διστάζει να επιτεθεί ακόμα και στον άνθρωπο και κυρίως σε μικρά παιδάκια, σύμφωνα δε με τον υπεύθυνο δράσεων του «Αρκτούρου, βιολόγο Λαζ. Γεωργιάδη «η μαζική απελευθέρωση ξένων ειδών σε ένα οικοσύστημα είναι εγκληματική ενέργεια, ικανή να καταστρέψει ολοσχερώς έναν βιότοπο. Μία από τις άμεσες επιπτώσεις της παρουσίας των μινκ είναι ότι δημιουργείται στην τροφική αλυσίδα ένας ανταγωνισμός για τα θηράματα (π.χ. για τα ψάρια), ο οποίος απομακρύνει τα γηγενή είδη, όπως η βίδρα και η νυφίτσα».

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον δήμο Κοζάνης, ο οποίος παρέπεμψε στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και η οποία υπέδειξε τον δήμο και «από τον Άννα στον Καϊάφα»;! Σε μετέπειτα τηλεφωνική επικοινωνία με την κτηνιατρική υπηρεσία, δηλώθηκε «είμαστε αναρμόδιοι»!


Η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη δραστική μείωση του πληθυσμού των μινγκ, η οποία εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε άλλες χώρες (Δανία, Σκωτία) με παρόμοια προβλήματα, είναι η τοποθέτηση ειδικών σιδερένιων μακρόστενων παγίδων που μοιάζουν με κλουβιά και οι οποίες, λόγω σχήματος, δεν αιχμαλωτίζουν άλλα ζώα.

Το 2011 ο τότε αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς (και νυν) Δ. Σαββόπουλος, ακούγοντας τα παράπονα των συντοπιτών του, μοίρασε 35 τέτοιες σιδερένιες παγίδες στους κυνηγετικούς συλλόγους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού και το πρόβλημα κάπως μειώθηκε.

Πιθανόν, μια τέτοια λύση και σήμερα, να είναι και η μόνη και η ενδεδειγμένη…


efkozani.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael










Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael