Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Βάσεις 2020: Την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση - Πού αναμένεται «ιστορική» πτώση

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αναρτήσει τα αποτελέσματα των βάσεων για τις Πανελλαδικές 2020 την Παρασκευή 28 Αυγούστου ή αμέσως μετά

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπει τέλος στην αγωνία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού οι ανακοινώσεις για τις βάσεις θα γίνουν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Όπως είχε δημοσιεύσει το ethnos.gr, οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια θα ανακοινωθούν στις 28 Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου (επειδή μεσολαβεί και το Σαββατοκύριακο (29 και 30 Αυγούστου). 

Την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2020 επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Φέτος, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, θα είναι μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών καθώς εκτός από την πτώση των βάσεων, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε εξαιρετικά μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα κατακτήσουν μια θέση στα ΑΕΙ.
Επίσης, όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος, θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Οσον αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, δείχνουν μεν πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και εκπλήξεις, καθώς υπάρχει, ο άγνωστος σε μας αυτή τη στιγμή παράγοντας της επιλογής, που έκαναν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δελτία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι αριθμοί δείχνουν ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις. Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.
Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».
Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Οι εγγραφείς στα ΑΕΙ και οι δυσκολίες για τους πρωτοετείς

Φέτος σε κάθε περίπτωση και η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς θα είναι δύσκολη, λόγω της πανδημίας, και θα είναι δυσκολότερη για τους πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα σε πρωτόγνωρες γι΄αυτούς καταστάσεις. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων, οι νέοι φοιτητές πρέπει να «τρέξουν» για την αναζήτηση στέγης και μετά να κάνουν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους στα ΑΕΙ.
Στο μεταξύ όμως, η έναρξη της χρονιάς, φέτος όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι διαφορετική αφού πιθανότατα θα γίνει εξ αποστάσεως (διαδικτυακά μαθήματα) κάτι που θα δυσκολέψει τους καινούργιους φοιτητές, οι οποίοι ήλπιζαν να βρεθούν μέσα στα αμφιθέατρα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της πρώτης χρονιάς στο πανεπιστήμιο.

ethnos.grhttps://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael