Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: H 24η Ιουλίου ημέρα πένθους -Να ψάλουμε «τη Υπερμάχω» στη Μητρόπολη

Στη μουσουλμανική προσευχή που θα ακουστεί για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια στην Αγία Σοφία με απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24η Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο εσωτερικό προκειμένου να καλυφθούν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με κουρτίνες, ενώ τοποθετήθηκαν και χαλιά, αφού οι επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους πλέον.

Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνεχίζει: «Με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.

Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ' επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους. 

Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλουμε μαζί το "τη Υπερμάχω" υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».


iefimerida.gr
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael