Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (Αϊ-Λιά) (φωτο-ηχητικό)


Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιουλίου 2020, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της μνήμης του Προφήτου Ηλιού στη Σιάτιστα.

Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού τέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας Αγίου Δημητρίου π. Στέργιος και π. Γρηγόριος και π. Δημήτριος αλλά και πιστοί που ανηφόρισαν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (Αϊ-Λιά) στη Σιάτιστα.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, Δρ Θεολογίας και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.


Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου ανήμερα της εορτής του Προφήτου Ηλιού στις 7:00μ.μ., θα τελεστεί Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου.

Σιάτιστα: Προφήτης Ηλίας 


Μια άλλη παλιά και όμορφη εκκλησία είναι του Προφήτη Ηλία, στο μέσο σχεδόν των δύο συνοικιών, της Χώρας και της Γεράνειας. Χτίστηκε το 1701 και ανακαινίστηκε το 1740. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραστάσεις της δημιουργίας του Αδάμ, της Δευτέρας Παρουσίας και της ρίζας του Ιεσσαί με τους αρχαίους φιλοσόφους, θέμα όχι συνηθισμένο σε χριστιανικούς ναούς. 

Η αντίστοιχη απεικόνιση στο ναό της αγίας Παρασκευής φανερώνει
την άνθηση των γραμμάτων εκείνη την περίοδο στη Σιάτιστα. Στον γυναικωνίτη απεικονίζονται οι αρχαίοι φιλόσοφοι: Σόλωνας, Πλούταρχος, Αριστοτέλης,
Πλάτωνας, Θουκυδίδης και Σίβυλλα.


Μπαίνοντας αριστερά στο Ναό βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.
To Ίδρυμα Παπαγεωργίου θα αναστηλώσε τον ιστορικό Ναό του Προφήτη Ηλία και παραδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2012 ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία.







https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael