Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

«Ένας Παράδεισος που λίγοι ξέρουν»: To μικρό νησάκι που αποθέωσαν οι Times (φωτο)



Πραγματικό όνειρο…
«Άδειες παραλίες, ήρεμα χωριά και ήσυχες ταβέρνες». Mε αυτό τον σύντομο και περιεκτικό τίτλο, πριν πέντε χρόνια, ένας δημοσιογράφος των «Times» του Λονδίνου θέλησε να περιγράψει την εξωτική Αμμουλιανή. Λίγο αργότερα, στο εκτενές άρθρο του Bρετανιύ δημοσιογράφου αποτυπώθηκε η εξής απορία: «Πώς αυτός ο παράδεισος δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα;»

Η απορία του συνοψίζει τη σκέψη όλων όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά το νησάκι που βρίσκεται δίπλα στην Χαλκιδική και θεωρείται ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς, όχι απλά της βόρειας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Η Αμμουλιανή Χαλκιδικής είναι ένας πράσινος παράδεισος στον κόλπο του Αγίου Όρους που βρίσκεται 120 χλμ. μακριά από την Θεσσαλονίκη και μόλις 2 ναυτικά μίλια από την Τρυπητή. Οι εξωτικές της παραλίες με την λευκή άμμο και τα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, κάνουν το τοπίο να θυμίζει εξωτικό νησί από εκείνα που βλέπεις σε φωτογραφίες και δεν πιστεύεις πως υπάρχουν στην πραγματικότητα.

alykes-beach.jpg
Το γραφικό της λιμανάκι, ο αμφιθεατρικός οικισμός, τα πολύχρωμα σπιτάκια με τις ιδιαίτερες κεραμοσκεπές και τα σοκάκια που οδηγούν στην θάλασσα, συντελούν στον σχηματισμό ενός τοπίου που από μόνο του θα σε κάνει ευτυχισμένο. Τόση ομορφιά μαζεμένη σε έναν τόπο μια σταλιά, και το καλύτερο; Σε έναν τόπο που δεν «βουλιάζει» ποτέ από τουρισμό και διατηρεί αναλλοίωτο το γραφικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του.
Πού να κολυμπήσεις
Οι Αλυκές είναι η πιο γνωστή παραλία του νησιού και είναι πλήρως οργανωμένη. Με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο θυμίζει περισσότερο πισίνα και το τοπίο μοιάζει παραδεισένιο. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και σχετικά ρηχά, ενδείκνυται φυσικά για οικογένειες και αν πας, θα θες να ξαναπάς. Μέχρι φυσικά να δεις την επόμενη.
Μια ακόμα αγαπημένη παραλία των τουριστών είναι ο Άγιος Γεώργιος, μια πλήρως οργανωμένη ακτή με ένα beach bar που δίνει ρυθμό, χωρίς να χρεώνει τις ξαπλώστρες. Στα κρυστάλλινα νερά της θα μαγευτείτε και θα ευχαριστηθείτε μπάνιο με θέα την Ουρανούπολη.

ammouliani-4.jpg
Το Καλοπήγαδο είναι ήσυχη επιλογή του νησιού, χωρίς να στερείται σε καμία περίπτωση την ομορφιά των υπολοίπων. Φημίζεται για τον πλούσιο βυθό της για αυτό μην ξεχάσετε την μάσκα σας. Η Καραγάτσια της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού κυριολεκτικά φέρνει στον νου σκηνές από την ταινία «Γαλάζια Λίμνη» και μόνο αυτό θα σε πείσει να την επισκεφτείς.
Μην χάσετε την ευκαιρία να νοικιάσετε βάρκα για να κάνετε τον γύρο του νησιού. Το σύμπλεγμα Δρένια και τα Γαιδουρονήσια θα σας εντυπωσιάσουν με την ομορφιά τους και πραγματικά το μπάνιο στα νερά τους αποτελεί εμπειρία ζωής. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να κάνεις με κρουαζιέρα τον γύρο του Αγίου Όρους. Το επιβλητικό τοπίο των μοναστηριών που ξεπροβάλλουν από τους βράχους και μοιάζουν σαν να κρέμονται από αυτούς, αξίζει να το δεις.
Η Αμμουλιανή των 550 φιλόξενων κατοίκων θα σε μαγέψει, όπως έκανε σε όλους όσους την επισκέφτηκαν και δεν μπόρεσαν να την βγάλουν από το μυαλό τους. Ο μικρός αυτός παράδεισος κατοικήθηκε από πρόσφυγες των νησιών της Προποντίδος που μαζί έφεραν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Χρόνια αργότερα, οι απόγονοι τους διατηρούν την παράδοση, την οποία μπορούν να γνωρίσουν οι επισκέπτες μέσα από το λαογραφικό μουσείο του νησιού.

ammouliani-3.jpg
Το μαγευτικό τοπίο που είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την ηρεμία και την απλότητα της ανεπιτήδευτης ομορφιάς, σε καλεί να τον εξερευνήσεις. Οι εικόνες που θα αντικρίσεις θα σε αφήσουν άναυδο. Όπως άφησαν και εκείνον τον δημοσιογράφο που αναρωτήθηκε πώς γίνεται αυτός ο παράδεισος να μην είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ελλάδας. Ευτυχώς για εμάς, το «μυστικό» αυτό δεν έχει διαρρεύσει και έτσι ο παράδεισος είναι αναλλοίωτος και παραμένει προνόμιο λίγων.


ethnos.gr








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael