Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και φορέων Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Μουσουρούλη



Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Μουσουρούλη Συντονιστή του Σχεδίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής» Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Ανεπιθύμητο το σχέδιο της Απολιγνιτοποίησης από τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 15:30 στο δημαρχείο Εορδαίας. 

Συνάδελφοι,ες
Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τα σχέδια της απολιγντιοποίησης που περιλαμβάνουν κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, απολύσεις, ανεργία, αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Καταδικάζουν το λαό στην ενεργειακή φτώχεια καθώς είναι αβέβαιη η φθηνή πρόσβαση σε θέρμανση και ρεύμα. Το σχέδιο τους περιλαμβάνει πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους για να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια των πράσινων επενδύσεων.
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε πως το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα σχέδια τους είναι που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, μέσα από την καύση απορριμμάτων που θα μετατρέψουν σε θάλαμο αερίων την περιοχή και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επιχειρηματικά κέρδη και προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύεται πως είναι ασυμβίβαστα, το πρόσφατο εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον ήρθε να ισοπεδώσει τις όποιες νομικές δικλίδες προστασίας υπήρχαν για την ανεξέλεγκτη καταπάτηση των στοιχειώδη περιβαλλοντικών όρων που υπήρχαν με σκοπό να «ξεκλειδωθούν» επενδύσεις πολλών δις ευρώ σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. 

Γίνεται εμφανές για άλλη μια φορά, ότι τα σχέδια “απολιγνιτοποίησης” και “πράσινης ενεργειακής μετάβασης” δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της χώρας για φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια και τη θέρμανση, για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Απεναντίας, στόχος τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα, με εκτίναξη της ανεργίας στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας, με ένταση της ενεργειακής φτώχειας, με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος. 

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προχωράει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε ύστερα από το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου και του Ορυχείου Αμυνταίου προχωράει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου- απολύσεων με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας χωρίς να αναπληρωθούν. Επιδιώκουν μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ κατά 4.000 – 5.000, τριπλάσιες θα είναι οι παράπλευρες θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Η μείωση του «μισθολογικού κόστους» άλλωστε ήταν ο διακαής πόθος κυβέρνησης – ΔΕΗ για να κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα την επιχείρηση.
Τα δις ευρώ από το ταμείο δίκαιης μετάβασης προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή ούτε δίκαιη θα είναι ούτε αναπτυξιακή για τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων. 

Ο ερχομός στην περιοχή του Συντονιστή του Σχεδίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής» Μετάβασης προμηνύει ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Δημοτικές αρχές, περιφερειακή αρχή καθώς και οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που το προηγούμενο διάστημα παρουσιάζονταν ως «αγωνιστές» κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να παζαρέψουν χρήματα για τους ντόπιους επιρρηματικούς ομίλους. Αποδέχονταν εξαρχής το σχέδιο απολιγντιοποίησης. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα απολύτως από αυτούς που μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, δεν θέλουν να υπάρξουν αντιδράσεις, θέλουν να κυριαρχήσει σιγή ιχθύος για να περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων χωρίς να κουνηθεί τίποτα. 

Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους οργανωμένους αγώνες, στο συντονισμό των εργατικών σωματείων, των συλλόγων, των φορέων που δεν αποδέχονται η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να γίνει κρανίου τόπος, που δεν αποδέχονται να γίνουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι με καταπατημένα εργασιακά δικαιώματα. Δεν υπάρχει μέση λύση, υποταγή ή σύγκρουση με αυτά τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια που στόχο έχουν να στρώσουν με ροδοπέταλα σε μια χούφτα εταιρίες τον δρόμο για να πλουτίζουν σε βάρος μας. 

Για το συντονισμό της δράσης μας, την συνέχεια του αγώνα, οργανώνουμε καλούμε σε σύσκεψη σωματείων και φορών την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 8:00μμ στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.











Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael