Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

40 χρόνια από το θάνατό του Τζον Γουέιν: Ο καουμπόι που έγινε σταρ




Πρέπει να δούλεψε πολύ για να γίνει ο «Δούκας» του αμερικανικού κινηματογράφου, ο απόλυτος ήρωας της Αμερικής, ο δημοφιλέστερος καουμπόι του σινεμά. Ο Τζον Γουέιν δεν ήταν το φυσικό ταλέντο, οι υποκριτικές του δυνατότητες ήταν περιορισμένες - αρκεί να δει κανείς τις ταινίες του τη δεκαετία του ‘30, πριν από την «Ταχυδρομική Άμαξα», για να καταλάβει. 

Κι όμως θα καταφέρει στις τέσσερις δεκαετίες της καριέρας του να γίνει σύμβολο της Αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας και το συνώνυμο του καουμπόι. Ούτε ο Ράντολφ Σκοτ ή ο εντελώς διαφορετικός ερμηνευτής των ταινιών γουέστερν, Κλιντ Ίστγουντ μπορούν να συγκριθούν μαζί του. Εκτός, όμως, από την τεράστια προσπάθειά του να γίνει ένας καλός ηθοποιός, ο Τζον Γουέιν είχε και την απίστευτη τύχη να πέσει στα χέρια του Τζον Φορντ, ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών, αλλά και σε αρκετούς άξιους επαγγελματίες και σπουδαίους σκηνοθέτες (Χάουαρντ Χοκς, Ραούλ Γουόλς κλπ), την χρυσή εποχή του Χόλυγουντ και της ακμής του γουέστερν.

Αρρενωπός, εραστής, υπερσυντηρητικός
Ο ιδανικότερος πρωταγωνιστής του γουέστερν, ο ασυγκράτητος εραστής, που αν και δηλωμένος υπερσυντηρητικός είχε δεκάδες εξωσυζυγικές σχέσεις, ο μανιώδης καπνιστής και πότης, ο φανατικός αντικομουνιστής, το πρότυπο αρρενωπότητας αν και φορούσε περουκίνι για χρόνια και δεν το έκρυβε, ο καουμπόι με το χαρακτηριστικότερο και στα όρια του γκροτέσκο βάδισμά του, θα έφευγε από την αγαπημένη του μακρινή Δύση για λίγο πάρα πέρα στις 11 Ιουνίου του 1979.

40 χρόνια από το θάνατό του
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του και της κινηματογραφικής του πορείας, η οποία σημαδεύτηκε από ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και ειδικά στα γουέστερν. Γιατί αν σκηνοθέτης της «Αιχμάλωτης της Ερήμου» έλεγε «είμαι ο Τζον Φορντ και φτιάχνω γουέστερν», ο «Δούκας» έπρεπε να λέει «είμαι ο Τζον Γουέιν και παίζω σε γουέστερν».

Τα νεανικά χρόνια του... Μάριον Ρόμπερτ Μόρισον
Ο Τζον Γουέιν γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1907 στην Αϊόβα και το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριον Ρόμπερτ Μόρισον, το οποίο του το άλλαξε ο σκηνοθέτης Ραούλ Γουόλς όταν του έδωσε τον πρώτο σημαντικό ρόλο της καριέρας του. Η οικογένειά του ήταν Πρεσβυτεριανή, ο πατέρας του, ο Κλάιντ Λέοναρντ Μόρισον γιος Αμερικανού βετεράνου του εμφυλίου πολέμου, ήταν Ιρλανδικής, σκωτσέζικης και αγγλικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του Μαίρη Μπράουν ήταν από το Λάνκαστερ της Νεμπράσκα.

Από το ράγκμπι στον Φορντ
Το ταλέντο του στο ράγκμπι του χάρισε την υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όπου μπήκε για να σπουδάσει Νομική. Έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό έχασε την υποτροφία και αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές και λόγω των σωματικών του χαρισμάτων (ύψος 1,93, αθλητικό παράστημα) και της ομορφιάς του άρχισε να δουλεύει σε κινηματογραφικές παραγωγές ως κομπάρσος. Σιγά-σιγά άρχισε να παίρνει ρόλους και να πρωταγωνιστεί σε γουέστερν β’ διαλογής ή χαμηλού κόστους, μέχρι που ο Τζον Φορντ το 1939 του δίνει την ευκαιρία της ζωής του στο αριστουργηματικό γουέστερν «Ταχυδρομική Άμαξα». Αυτό ήταν. Το Χόλυγουντ στο πρόσωπο του Τζον Γουέιν βρήκε τον ήρωά του, τον πρωταγωνιστή που θα κυριαρχούσε στο γουέστερν για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.
Έτσι, από τη δεκαετία του ‘40 θα γυρίσει δεκάδες ταινίες, κυρίως γουέστερν, ενώ όπως είχε γίνει γνωστό απέρριπτε τα φιλμ που περιείχαν σκηνές ακραίας βίας και σεξ και σύμφωνα με τη μυθολογία του Χόλυγουντ αυτός ήταν και ο λόγος που αρνήθηκε να συναντηθεί κινηματογραφικά με τον άλλο μεγάλο του είδους, Κλιντ Ίστγουντ, όταν ο επίσης πανύψηλος σταρ έπαιρνε τη σκυτάλη του ιδανικού πρωταγωνιστή, εκμεταλλευόμενος την απίστευτη επιτυχία των σπαγγέτι γουέστερν του τρομερού Σέρτζιο Λεόνε.

Καπνιστής και πότης
Ο Τζον Γουέιν που εκτός από το τσιγάρο λάτρευε και......


η συνέχεια ΕΔΩ












Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael