Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

1985: Η ευρωπαϊκή κούπα του Ηρακλή (βίντεο)

Η ιστορία αρχίζει ένα φθινοπωρινό βράδυ στο Καυτανζόγλειο, όταν ο Ηρακλής κάνει τα δειλά, πρώτα βήματά του στην διοργάνωση. 

Στις 25 Οκτωβρίου 1984 αντιμετωπίζει στο Καυτανζόγλειο τους Τούρκους της Γαλατασαράι και τους «φιλοδωρεί» με το βαρύ 5-1 (17΄ Καραΐσκος, 49΄ Αδάμου, 59΄ Μαλουμίδης, 71΄ Χατζηπαναγής, 78΄ Παπαιωάννου). Μετά από μεγάλο χρονικό χάσμα (12 Δεκεμβρίου 1984) έρχεται η ρεβάνς, με τους Τούρκους να επικρατούν με το φτωχό 1-0 και τους Έλληνες να προκρίνονται, αγωνιζόμενοι με αρκετές εφεδρείες.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1985, στην επόμενη φάση του Βαλκανικού Κυπέλλου, στα Ημιτελικά, ο Ηρακλής βρίσκει και πάλι Τούρκους στον δρόμο του. Αντιμετωπίζει στο Καυτανζόγλειο την Άνκαρα Σπορ, την οποία καταβάλλει με εκτέλεση πέναλτι του Βάσια στο 37΄, με 1-0. Από το πρώτο παιχνίδι η Άνκαρα Σπορ φάνηκε “σκληρό καρύδι” και στον επαναληπτικό της Άγκυρας ο Ηρακλής αντιμετώπισε ένα φανατικό (όσο και εχθρικό) κοινό, περίπου 40.000 Τούρκων, στις 20 Μαρτίου 1985. Στην κανονική διάρκεια η Ελληνική ομάδα έχανε με 1-0 και η πρόκριση κρίθηκε, νικηφόρα για αυτήν, στην διαδικασία των πέναλτι, με καθοριστικές τις δύο αποκρούσεις του Γιάννη Γκιτσιούδη. Η πρόκριση στον Τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου είναι γεγονός. Εκεί προκρίθηκαν και οι Ρουμάνοι της Άργκες Πιτέστι. Ο τελικός Βαλκανικού Κυπέλλου, διπλός.

Το πρώτο παιχνίδι επί Ρουμανικού εδάφους, στις 12 Ιουνίου 1985. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα της έδρας και επικρατούν των “κυανολεύκων” με 3-1 (το Ελληνικό γκολ ο Χατζηπαναγής στο 53΄, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι). Το γκολ του “Νουρέγιεφ” βοήθησε πολύ στην κατάκτηση του Τροπαίου, καθώς το σκορ της ήττας ήταν βαρύ και δύσκολα ανατρέψιμο. Η δίψα των Ηρακλειδέων για έναν τίτλο και μάλιστα Ευρωπαϊκό, μεγάλη. Ζύγωνε η συμπλήρωση 10ετίας από το Κύπελλο του ’76. Στη ρεβάνς του τελικού, στο Καυτανζόγλειο, οι κερκίδες κατάμεστες. Ήταν ένα ζεστό βράδυ στα τέλη του Ιουνίου.
Στις 23 Ιουνίου 1985. Ο Τέλης Μπατάκης έδωσε φανέλα βασικού στα πιο επίλεκτα αγωνιστικά στελέχη του. Παρά το 3-1 του πρώτου αγώνα, το πάθος ομάδας και κόσμου για το Κύπελλο οδήγησε την προσπάθεια στην επιτυχία. Οι Ρουμάνοι πάλεψαν τον αγώνα, μολονότι στο 68΄ βρέθηκαν μπροστά στην καταιγιστική ανατροπή του σκορ από τον Ηρακλή, με το 3-0, “πάγωσαν” το Καυτανζόγλειο με την μείωση του σκορ σε 3-1, αλλά 12 λεπτά πριν το τέλος, μια αριστουργηματική κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ των παικτών του Τέλη Μπατάκη, έχρισε σκόρερ τον Σάββα Κωφίδη και, με το ένα παραπάνω γκολ, ο “Γηραιός” έγραψε ιστορία κατακτώντας τον τίτλο, που πανηγυρίστηκε μετά το τέλος του αγώνα, από τους δεκάδες χιλιάδες φίλων του, που βρέθηκαν στο Εθνικό Στάδιο της Θεσσαλονίκης.
 Ηρακλής: Γκεοργκίεφ, Ζήφκας, Περγαμηνός, Καραΐσκος, Λευκόπουλος, Κωφίδης, Αδάμου, Λ. Παπαϊωάννου, Γκρέταρσον, Χατζηπαναγής, Μαλουμίδης.

Αργκές Πιτέστι: Κρίστιαν, Πανίτσα, Πίργου, Τανάσε, Στάνκου, Μοϊτσεάνου, Ζαμφίρ, Ιγκνάτ, Πάνα, Παντέα, Νίκου.
Σκόρερ: Καραΐσκος 33΄, Γκρέταρσον 38΄, Χατζηπαναγής 68΄ (πέναλτι), Κωφίδης 73΄ – Ιγκνάτ 57΄.
Διαιτητής: Ιοσίφοφ (Βουλγαρία).
Θεατές: 20.000


iraklis1908.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν!




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael