Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Χατζηδάκης: Κατεδαφίζονται 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνεςΣτην κατεδάφιση 1.108 αυθαιρέτων, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης προχωρεί μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αρχή είχε γίνει πριν λίγους μήνες από τις κατεδαφίσεις στη Μακρόνησο, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε σήμερα στη Μάνδρα, τον τόπο της φονικής πλημμύρας, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άτομα πριν 3,5 χρόνια.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα όπου παραβρέθηκε στην πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή φέτος.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι «τάξη θα μπει και στο Μάτι» όπου θα γκρεμιστούν 141 κατοικίες και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πληγείσα από τη φονική πυρκαγιά με τα 102 θύματα περιοχή, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
img_1285.jpg
«Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα» επεσήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, η σημερινή κατεδάφιση προγραμματίστηκε μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6,5 εκατ. Ευρώ. Απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.

Αναλυτικά τα 1.108 αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων και άλλα βρίσκονται στον αιγιαλό και άλλα σε δασικές εκτάσεις κατανέμονται ως εξής:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας: 131
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 40
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας: 10

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
«Ο κύριος Χατζηδάκης υλοποιεί τις κατεδαφίσεις που είχε προετοιμάσει και δημοπρατήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μάνδρα, σε μία μάταιη προσπάθεια να καλύψει την αντιπεριβαλλοντική ταυτότητα και πολιτική της ΝΔ» σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας πως «επειδή φρόντισε να κρύψει και πάλι την αλήθεια, του υπενθυμίζουμε ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να αναλάβει τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για ένα μεγάλο μέρος κατεδαφίσεων στην περιοχή της Αττικής που καθυστερούσαν για δεκαετίες (επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και να κινητοποιήσει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να δρομολογήσουν χωρίς καθυστερήσεις κατεδαφίσεις με τελεσίδικες αποφάσεις, μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης τεσσάρων εκατ. ευρώ».
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε επίσης ότι οι σημερινές κατεδαφίσεις στη Μάνδρα προβλέπονταν στην απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Γ.Σταθάκη, (28595/823), στις 29 Μαρτίου του 2019, για τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού προϋπολογισμού 499.700,00 ευρώ για την εκτέλεση τριάντα οκτώ (38) τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό στην περιοχή της Αττικής.

«Καλούμε τον κύριο Χατζηδάκη να περιορίσει τις φιέστες και να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αυθαίρετη δόμηση, τις οποίες καθυστερεί, όπως είναι η πλατφόρμα εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαίρετων (ΚΥΑ ΦΕΚ 2871/19) και η στελέχωση και η λειτουργία των Περιφερειακών και του Κεντρικού Παρατηρητηρίου Δόμησης που θεσμοθετήθηκαν ώστε να εποπτεύουν την πορεία των κατεδαφίσεων» επεσήμανε ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
img_1354.jpg
Απαντώντας στη δήλωση του κ. Φάμελλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχολίασε ότι «ο διαγωνισμός που επαναπροκηρύχθηκε επί Κ. Χατζηδάκη φέτος τον Μάιο, καθώς ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος, δεν αφορά τα αυθαίρετα  που κατεδαφίζονται στη Μάνδρα τώρα, αλλά αυθαίρετα (38 συνολικά) που βρίσκονται στην Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα.  Αυτά τα 38 αυθαίρετα ανήκουν στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων και δεν βρίσκονται στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη.

Άλλωστε, τα αυθαίρετα που άρχισαν να γκρεμίζονται σήμερα είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο».


ethnos.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael