Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Δαμασκηνιά Βοΐου: Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Μακεδονομάχων στη Μάχη της Οσνίτσανης


(Δελτίο Τύπου)
Η μάχη της Οσντίτσανης ή αλλιώς μάχη του Καστανόφυτου, είναι μια από τις ηρωικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που απαρτίζουν το κεφάλαιο του Μακεδονικού Αγώνα. Την θυσία του Παύλου Μελά που άνοιξε το κεφάλαιο αυτό, την ακολουθεί και η θυσία άλλων είκοσι τεσσάρων Μακεδονομάχων. Ανάμεσα τους ο ανθυπολοχαγός Αντώνιος Βλαχάκης ή «καπετάν Λίτσας» και ο Μανιάτης Λεωνίδας Πετροπουλάκης ή «καπετάν Λεωνίδας». 

Οι Έλληνες την 7η Μαΐου του 1906 που συνιστούσαν ένα αντάρτικο σώμα 85 ενόπλων με επικεφαλής τον Αντώνιο Βλαχάκη, αντιμετώπισαν στο Καστανόφυτο σε μια μάχη οκτώμισι ωρών εκατό Βούλγαρους κομιτατζήδες και ένα τακτικό σώμα 750 Οθωμανών στρατιωτών. 
Οι πενήντα χιλιάδες σφαίρες που βλήθηκαν στην μάχη άφησαν 9 κομιτατζήδες και 138 Οθωμανούς νεκρούς και 38 τραυματίες Οθωμανούς. Πλέον θα ξεκινούσε να παγιώνεται παγιωθεί ένα νέο καθεστώς στη περιοχή των Καστανοχωρίων που στέναζαν από τις τρομοκρατικές επιδρομές των κομιτατζήδων. 

Σήμερα σε μια σεμνή τελετή που τελέστηκε στην Δαμασκηνιά τιμήθηκαν οι πεσόντες της μάχης. 
 
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βοΐου, εκτός από τον Δήμαρχο Χρήστο Ζευκλή και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, η Βουλευτής Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ευφροσύνη Ντιό και οι Αντιπεριφερειάρχες Γιούλα Γκατζαβέλη και Γεώργιος Βαβλιάρας.
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael