Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

«Γιουσούφ Αράπης» Ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των Σιατιστινών

https://i.imgur.com/s990qZv.jpg
 
ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΡΑΠΗΣ

Ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των Σιατιστινών που χορεύονταν σε ρυθμό τσάμικου, ήταν το τραγούδι με τίτλο Γιουσούφ Αράπης. Πρόκειται για τραγούδι που αναφέρεται σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Ο Γιουσούφ Αράπης ήταν συγγενής και στενός φίλος του Αλή Πασά. 

Σύμφωνα με τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Σιατιστινού Νικολάου Κασομούλη, ο Γιουσούφ Αράπης την άνοιξη του 1794 με την εξουσιοδότηση του Αλή Πασά "να θύση και απολέση υπόπτους Αρματωλούς, ληστάς και λησταποδόχους" κατευθύνθηκε με πολυάριθμη δύναμη στις επαρχίες Βάλτο, Τζουμέρκα, Ασπροπόταμο, Άγραφα, Καρπενήσι και γέμισε τα βουνά από πτώματα παλουκωμένων, ψημένων, σφαγμένων ανδρών, αδυνάτων ποιμένων και χωρικών. Το σώμα του Γιουσούφ Αράπη συνέτριψε το 1804 ο Κατσαντώνης. Το γεγονός της συντριβής του Γιουσούφ Αράπη υμνήθηκε από τους υπόδουλους Έλληνες. Το 1929 το τραγούδι Γιουσούφ Αράπης ηχογραφείται στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. 
Η ηχογράφηση έγινε από τις εταιρείες Victor και Metropolitan, με το Τρίο Γκαντίνη, στο κλαρίνο τον Σιατιστινό Κώστα Γκαντίνη και στο ακορντεόν το Γιάννη Γιάνναρο. Το τραγούδι ιδιαίτερα αγαπητό στη Σιάτιστα ηχογραφήθηκε με τη φωνή του Γιάννη Τσιάρτα και με Σιατιστινή ορχήστρα με τους Γιώργο Κάστια στο κλαρίνο, Νίκο Κάστια και Παναγιώτη Κάστια στα τρομπόνια, Δημήτρη Τσιοτίκα στο νταούλι και τον Κώστα Κάστια ή Γκαβοκότα στο τύμπανο. 

Η ηχογράφηση αυτή περιλαμβάνεται στο cd Γλέντια - χαβάδες - χοροί και τραγούδια του Βοΐου, Συλλογή επιμέλεια Κώστας Τσώνης. 

Στην αρχική φωτογραφία ο Γιάννης Τσίπος χορεύει το χορό Γιουσούφ Αράπη (η ορχήστρα δεν είναι παραδοσιακή Σιατιστινή, γιατί στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου για να γλεντήσουν οι Σιατιστινοί έπαιρναν παρέες μουσικών και από άλλες περιοχές, καθώς οι δικές τους δεν επαρκούσαν).

Ευχαριστούμε τον Δημήτριο Τσίπο, γιο του Ιωάννη Τσίπου για την φωτογραφία.




Siatista-Info

*Αναδημοσίευση 2020



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael