Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι


Τι καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και τι αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυγή».

Εκκρεμότητα καταβολής και στη 13η σύνταξη καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, εντοπίζοντας 113.017 συνταξιούχους οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Με επιστολή του Ενιαίου Δικτύου που απευθύνεται στον διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, κοινοποιείται στα κόμματα και στην κυβέρνηση και υπογράφεται από τον πρόεδρο του φορέα Ν. Χατζόπουλο και τη γ.γ. Π. Μουρίκη, επισημαίνεται ότι «εδώ κι ένα έτος περιμένουν 113.017 συνταξιούχοι να τους καταβληθούν τα ποσά που δικαιούνται με τον νόμο 4611/17-5-2019, άρθρο 120».

Τη 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι λάμβαναν σύνταξη ή προ-συνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προ-συνταξιοδοτικής παροχής εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.
Επίσης το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι δικαιούχοι είναι όσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και είχαν προϋποθέσεις έως την 1.5.2019 και δεν είχαν λάβει προσωρινές ή και οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κατά τον χρόνο της καταβολής των χρημάτων στους υπόλοιπους. Τα ποσά που οφείλει ο ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους ανέρχονται σε περίπου 60.000.000. ευρώ. Πάντως χθες το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τον ΕΦΚΑ. Οχι για να απαντήσει στην επιστολή του Ενιαίου Δικτύου, αλλά για να επιβεβαιώσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» στο οποίο υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων που προκαλούν απώλειες εισοδήματος σε χιλιάδες.

Η αποκάλυψη βασίζεται σε πολυσέλιδο έγγραφο προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με παρατηρήσεις εργαζομένων οι οποίοι αντιδρούν στην εντολή της διοίκησης του φορέα που θέλει οι λανθασμένοι επανυπολογισμοί για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να αποτελέσουν τη «δεξαμενή» από την οποία θα αντληθούν όλα τα δεδομένα για την ψηφιακή έκδοση των νέων συντάξεων θανάτου.
Εργαζόμενοι της Ομάδας Εργου που φέρονται να έχουν συντάξει την επιστολή προς τον διοικητή αναφέρουν ότι «το ποσό της βασικής σύνταξης που εμφανίζεται στον επανυπολογισμό των παλαιών ασφαλισμένων δεν είναι σωστό, καθώς στο ποσό της βασικής σύνταξης θα πρέπει να δίνεται η ΑΤΑ από την ημερομηνία έναρξης της σύνταξης και μέχρι την ημερομηνία θανάτου και στη συνέχεια να γίνονται οι μνημονιακές κρατήσεις για τον καθορισμό του ποσού προ φόρου».

Μεταξύ των χαμένων από τα λάθη καταγράφονται συνταξιούχοι του τ. ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου της πρώην ΕΤΕ, του πρώην ΟΑΕΕ, του τ. Ταμείου Νομικών, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά και του ΝΑΤ, στο οποίο για περίπου 66.000 συνταξιούχους δεν έχουν γίνει καθόλου επανυπολογισμοί. Ο υπουργός Εργασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμφισβήτησε την πιστότητα της πληροφόρησης, με το επιχείρημα ότι βασίζεται σε έγγραφο-φωτοτυπία, και συνέδεσε το δημοσίευμα με επίθεση στο πρόσωπό του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Aυγή».


efsyn.gr