Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κατασκευής Μοράντι και η γέφυρα που έπεσε στην Ιταλία μετά από αυτή της Γένοβας-Τι θα γίνει με την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων



14 Αυγούστου του 2018 κατέρρευσε η Γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα παρασέρνοντας τα οχήματα που την διέσχιζαν εκείνη την ώρα, ενώ τεράστια κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων έπεσαν από ύψος 50 μέτρων. 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 600 έμειναν άστεγοι.

Την Τετάρτη 9 Απριλίου πέφτει σαν τραπουλόχαρτο μια ακόμα γέφυρα που συνδέει την Γένοβα με την Φλωρεντία, στο βόρειο άκρο της Τοσκάνης χωρίς απώλειες λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1908 και είναι κατασκευής Μοράντι.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κατασκευάστριες εταιρείες ανέφεραν ότι είχαν προβεί στις απαραίτητες συντηρήσεις. Τουλάχιστον στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων επίσης κατασκευής Μοράντι που είναι αχαρτογράφητη, -αφού δεν υπάρχει μητρώο γεφυρών στην χώρα μας- είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις φθορές της με τα προβλήματα θεμελίωσης να ξεκινούν πριν από το 1972, προτού ακόμα κατακλυστεί με νερό.

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων με μήκος 1372 μέτρα δόθηκε σε χρήση το 1975-6.Η διάσταση απόψεων του επιστημονικού κόσμου για την στατική της ακεραιότητα προβληματίζει. Ο Στέργιος Μητούλης, καθηγητή γεφυροποιίας του Παν/μιου του Surrey σημείωνε ότι «μια μικρή απώλεια στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση αναφερόμενος σε μικρές και μεσαίες μετακινήσεις», ενώ ο Αθανάσιος Καραμπίνης, καθηγητής του ΔΠΘ θεωρεί ότι «ο κύριος φορέας της γέφυρας δεν έχει χάσει καθόλου την φέρουσα ικανότητα».

Μετά από την πτώση μιας ακόμα γέφυρας που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρικάρντο Μοράντι, φαίνεται ότι πέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των διερχόμενων οχημάτων άνω των 50 τόνων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, τη διέλευση ενός (1) φορτηγού οχήματος με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κάθε φορά και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40χλμ /ώρα των διερχόμενων από τη γέφυρα οχημάτων, πρέπει να παρθούν μέτρα , αλλά και να μην ατονήσουν τα υπάρχοντα.


Ιωάννα Παπαδημητρίου  -- prlogos.gr







Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael