Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αφιέρωμα: Πως περνούσαν οι Σιατιστινοί τις παλιές της Πασχαλιές! Επίλογος



Και  κάποιες συνήθειες που ξεχάστηκαν, γιατί άλλαξαν οι συνθήκες της ζωής ή που τις παρακολουθούμε μετά το τριήμερο  του Πάσχα.

Όταν  στην πόλη μας υπήρχε στρατός και λειτουργούσε το στρατόπεδο Λ.Υ.Β.,  τα σχολεία  αναλάμβαναν να συγκεντρώσουν  με  τους μαθητές τους αυγά, τα οποία τη Μ. Πέμπτη τα έβαφαν οι επιστάτες των σχολείων και  στη συνέχεια οι διευθυντές με αντιπροσωπεία μαθητών τα πήγαιναν  στα ΛYB για το γιορτασμό που  το στρατόπεδο οργάνωνε την μέρα του Πάσχα .


Παλιότερα  γινόταν  η δημοπρασία της εικόνας της Ανάστασης ως εξής:
Στη Γεράνεια λίγο μετά το «Δεύτε, λάβετε φως» και πριν ο κόσμος βγει στο προαύλιο για το Χριστός Ανέστη, ο ιερέας έβγαινε στην ωραία Πύλη με το λάβαρο της Ανάστασης και δέχονταν για την Εκκλησία χρηματικές προσφορές πιστών , για να τους παραδώσει  το λάβαρο. Στη δημοπρασία  έπαιρναν μέρος συμπατριώτες μας ξενιτεμένοι που είχαν έρθει   στην πατρίδα για τις μέρες του Πάσχα ή  άλλοι που δεν μπορούσαν να έλθουν, αλλά έστελναν για το σκοπό αυτό χρήματα στους οικείους τους  ή τέλος κάποιοι άλλοι, που το είχαν τάμα για την υγειά τη δική τους και της οικογένειάς τους ή για  κάποιο άλλο λόγο. Όποιος πλειοδοτούσε έπαιρνε το λάβαρο. Το έφερνε έξω στην εξέδρα και η  ακολουθία της Ανάστασης συνεχιζόταν. Το ίδιο πρόσωπο ή κάποιος συγγενής του είχε την ευλογία και υποχρέωση- ως την μέρα της  Απόδοσης του Πάσχα- να μεταφέρει το λάβαρο και τις άλλες μέρες στα εξωκλήσια, όπου τελούνταν η θεία λειτουργία, και να το κρατάει  κατά τη διάρκειά της .

Την ίδια διαδικασία παρακολουθούμε   στη Χώρα, αλλά την πρώτη  μέρα του Πάσχα. Η δημοπρασία γινόταν  μπροστά στη Μητρόπολη και λίγο πριν ξεκινήσει η ακολουθία της Δεύτερης Ανάστασης. Το έθιμο  καταργήθηκε εδώ και λίγα χρόνια.
Ένα έθιμο , που σχετίζεται με το Πάσχα και διατηρείται  ακόμη , είναι η υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας του Μικροκάστρου στη Χώρα την Κυριακή του Θωμά. Η εικόνα δίπλα αναφέρεται σε μια τέτοια υποδοχή πιθανότατα στα μέσα της δεκαετίας του 60.
   
Αν κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και θα αναγνωρίσετε τον μακαριστό μητροπολίτη Πολύκαρπο, τον εκλιπόντα Δήμαρχο Στρακαλή, τον παπα- Νικόλα, τον Στέφανο Μαγιάγκα.



( Η φωτογραφία είναι από το οικογενειακό αρχείο της κ. Μαλαματής  Ταχμιντζή- Ζήζουλα την οποία και ευχαριστούμε.)

Τα κείμενα του θέματος Πως περνούσαν τις παλιές τις Πασκαλιές έγραψε η κ. Άννα  Γκουτζιαμάνη -Στυλιανάκη και επιμελήθηκε η κ. Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου. Αυτή τη φορά τις πλούσιες  αναμνήσεις και εμπεριστατωμένες περιγραφές των εθίμων  της συνεργάτιδός μας κ. Άννας Γκουτζιαμάνη-Στυλιανάκη συνοδεύουν και οι  αφηγήσεις τριών συματριωτών μας της κ. Βασιλικής Βζούκα, κ. Χριστόφορου Στέφου και κυρίας Ευφημίας Παπαχαρίση.

Η παρέα λοιπόν μεγαλώνει και είμαστε ευτυχείς γι αυτό. Ευχαριστούμε την κ. Ζωή Στέφου,  που μας άνοιξε τον καινούργιο αυτό δρόμο επικοινωνίας  συνεχίζοντας έτσι και μια παλιά της εργασία, που συχνά επικαλούμαστε.


Ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή τις κυρίες Αγνή Α. Δάρδα, Άννα Ζ. Ζωγράφου, Σουλτάνα Καφάση, Σουλτάνα Μιζετέρου, Κατίνα Γ. Μπόντα, Σουζάννα Παπαναούμ- Σιάπαντα, Μαλαματή Σιζιούλη-Τσώλη και Μαριάνθη Χ. Τσίτσαρη,    που μας έδωσαν τις ...περδίκες και τις πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής τους.

Για τον εντοπισμό των πηγών που χρησιμοποιήσαμε, τη συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών μας  για μια ακόμη φορά η συνεργασία του κ. Γεωργίου Μπόντα ήταν εξαιρετική.

Οι καινούργιες φωτογραφίες ανάγκασαν το συνεργάτη μας κ. Γεώργιο Λογδανίδη να δουλέψει σε..... δύσκολα ωράρια - περιφορά Επιταφίου, κάψιμο Ιούδα- αλλά όπως πάντα, δεν μας χάλασε χατήρι.

Η ψηφιακή  επεξεργασία του υλικού του αφιερώματος έγινε από την κ. Αικατερίνη Ζωγράφου.



Αννας Γκουτζιαμάνη-Στυλιανάκη


siatistanews.gr




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael