Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο Επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής

Στον ναό της Αγίας Παρασκευής της πόλης μας, σώζεται ένα μοναδικό κειμήλιο, ένας επιτάφιος δυτικής τεχνοτροπίας με ξυλόγλυπτο κουβούκλιο, έργο του "Αναστασίου Ιωάννου εξ Ιωαννίνων" με έτος  κατασκευής το 1741. Είναι ξύλινος, ζωγραφισμένος και στις δύο όψεις του ξύλου, όπου απεικονίζεται το σώμα του Χριστού σε "σινδόνα" με τον Ιωσήφ, τον Νικόδημο και τη Θεοτόκο. Το όνομα "Αναστάσιος"  το συναντούμε και σε αγιογραφίες των ναών της πόλης μας, όπως: 

1. Στον ναό του Αγίου Μηνά που αγιογράφησαν το 1728 ο Κωνσταντίνος ιερέας και οι αδελφοί του Αναστάσιος και Νικόλαος
2. Στον νάρθηκα του ναού του Προφήτη Ηλία  που διακόσμησαν το 1744 ο Αναστάσιος Ιωάννου Καλούδης μαζί με τους αδελφούς του.

Τόσο οι Καπεσοβίτες ζωγράφοι, όσο και άλλοι ζωγράφοι της εποχής, παρουσιάζουν έντονη πολυμορφία στη διατύπωση των ονομάτων, των συγγενειών και των τόπων καταγωγής. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως πρόκειται για τον ίδιο ζωγράφο που συναντούμε με διάφορα ονόματα. Η έρευνα και σε άλλους ναούς κυρίως των Ιωαννίνων έδειξε ότι ο Αναστάσιος Ιωάννη Καλούδης εργάστηκε από το 1728 μέχρι το 1779 αρχικά μαζί με τα αδέλφια του, και κατόπιν μα τα παιδιά του, αλλά και μόνος. Ίσως λοιπόν ο επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής (1741) να είναι από τα έργα που έκανε μόνος του. Ο Αναστάσιος μεταξύ των ετών 1763-1769, πιθανότατα αφού χήρεψε, εκάρη μοναχός με το όνομα Αθανάσιος, συνεχίζοντας όμως να αναλαμβάνει έργα μαζί με τα παιδιά του, Ιωάννη και Γεώργιο.
 
Ο Γεώργιος που χειροτονήθηκε ιερέας και λίγα χρόνια μετά έλαβε το εκκλησιαστικό αξίωμα του οικονόμου, μαζί με τον γιό του ζωγράφισαν το 1797 στην Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Τσιαρούσινο (Μικρόκαστρο).

    Τον Επιτάφιο αυτό στολίζουν και προσκυνούν με ευλάβεια οι πιστοί κάθε χρόνο στον ναό του Αγίου Νικολάου στη Γεράνεια, τον ακολουθούν στην περιφορά και εύχονται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Πηγές: Μανόπουλος     Γρηγόρης, "Επανεξέταση των επιγραφών των Καπεσοβιτών ζωγράφων", Ηπειρωτικά Χρονικά, 2003.
 


siatistanews.gr





https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael