Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στη Σιάτιστα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ: Προβληματίζει η παράταση της καραντίνας σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά




ΕΟΔΥ: «Η συνέχιση δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα»

Ζητήθηκε μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή και περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο
Από τον Πρωινό Λόγο Κοζάνης
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στη Σιάτιστα το πρωί του Σαββάτου για να αναλύσουν το ρόλο του οργανισμού . «Ο ιός προσβάλει και νεαρά άτομα, είμαστε ακόμα σε φάση που μαθαίνουμε. Υπάρχει ψυχολογική πίεση .Τοι πιο βασικό είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» ανέφερε μέλος του κλιμακίου.

Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου ζήτησε την παράταση της καραντίνας σε Δραγασιά-Δαμασκηνιά, η οποία ισχύει από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 17:00 μ.μ. και για δύο (2) εβδομάδες. «Αν αφήσουμε τα χωριά ελεύθερα και επειδή υπάρχουν κρούσματα και στα ίδια τα χωριά και στη γύρω περιοχή θα υπάρχει διασπορά. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει η καραντίνα». Μπορεί η πλειοψηφία των κατοίκων να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μπορεί να είναι φορείς σημείωσε αναφέροντας το νέο κρούσμα σε διπλανό χωριό, το Διχείμαρρο σε κάτοικο που ήταν θαμώνας του καφενείου από τη Δαμασκηνιά.

Ζευκλής: «Θέλουμε μόνιμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εδώ»
O Χρήστος Ζευκλής , δήμαρχος Βοΐου ανάφερε ότι υπάρχουν πολλά κρατικά κενά . «Το αφήνουμε σε εσάς αν θα συνεχιστεί η καραντίνα και αν χρειαστεί άλλο χωρίο να μπει» υπογράμμισε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό λόγω του του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής. «Θέλουμε μόνιμα κλιμάκιο εδώ για να είναι κοντά και να εφαρμοστούν και διαφορετικά μοντέλα .Ο δήμος θα προσφέρει αίθουσα, διαμονή, διατροφή για να υπάρχει καλύτερη εικόνα». Υπάρχουν κενά λήψης αποφάσεων όπως η διακομιδή, το πότε γίνεται ή αν τα κέντρα υγεία εξετάζουν κάποιον πριν γίνει.

Δεν πλησιάζει γιατρός στα δύο χωριά, όπως ανέφερε και οι ανάγκες καλύφθηκαν με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποιον θα δοθύον τα αποτελέσματα για να αξιοποιηθούν .Το σύστημα κρατά σε απόσταση τον ιδιωτικό τομέα, η Πολιτική προστασία λόγω προσωπικών δεδομένων δεν έδινε τα ονόματα των κατοίκων που έχουν συμπτώματα, τα οποία τελικά πάρθηκαν από ψυχολόγους. Ο δήμαρχος αναφέροντας κάποια από τα πολλά προβλήματα, ζήτησε μια διαφορετική κατάσταση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στα δύο χωριά μετά τα νέα αποτελέσματα υπάρχουν ήδη τέσσερα νέα κρούσματα , 1 είναι θετικός στη Δραγασιά και 3 στη Δαμασκηνιά .Αν σταματήσει η καραντίνα τι θα γίνει, θα υπάρχει αστυνομία διερωτήθηκε ο δήμαρχος . «Πώς θα κυκλοφορήσουν, πού θα παν;» Η μετάβαση από όμορους νομούς δεν ελέγχεται.»Το θέμα των απολυμάνσεων , πρέπει να γίνει, .έχει νόημα; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει αν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα; Η διαδικασία με τα τηλέφωνα δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως έγινε με τον 50χρονο , αν υπήρχε γιατρός θα είχαμε προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις σημείωσε.

Τσεβεκίδης: «Δεν μπορεί να μη υπάρχει τοπικό συντονιστικό»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χαράλαμπος Τσεβεκίδης αναφέρθηκε στο μοντέλο της Ξάνθης όπου αποκλείστηκε ολόκληρη περιοχή και όχι χωριά. «Ποιο είναι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την καραντίνα; Γιατί δεν μπαίνει η καραντίνα η Καστοριά;» ρώτησε εκτός των άλλων ζητώντας ένα να υπάρχει περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο. Δεν μπορεί να μη υπάρχει τοπικό συντονιστικό όταν μάλιστα 3η ΥΠΕ κατοικοεδρεύει στην Θεσσαλονίκη τόνισε .Επίσης διερωτήθηκε αν είναι απαραίτητο το τεστ αντισωμάτων σε όλους τους κατοίκους της Δραγασιάς και της Δαμασκηνιάς.

ΕΟΔΥ:«Η καραντίνα δεν είναι πανάκεια»
Εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ απάντησε ότι είμαστε σε πανδημική φάση. «Η καραντίνα δεν είναι πανάκεια .Είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται όταν σε συγκεκριμένο σημείο εύκολα διαχειρίσιμο εμποδίζουμε την εξάπλωση της νόσου ως έκτακτο μέτρο. Δεν έχουν μπει όλα τα χωριά της χώρας σε καραντίνα, ούτε θα μπουν. Η χώρα δεν είναι σε εσωτερική καραντίνα. Το να τελειώσουν οι 14 μέρες και να βάλουμε άλλες 14 μέρες δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Τελειώνει η χρήση της και μετά ακολουθούν οι αυστηροί κανόνες υγιεινής. Μπορεί να μπει άλλη μια βδομάδα αλλά παραπάνω δεν θα γίνει». Για την Καστοριά και την κήρυξή της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανέφερε ότι η φύση, η έκταση και ο πληθυσμός της δεν μπορεί να κρατήσουν τον κόσμο.


Ιωάννα Παπαδημητρίου  - prlogos.gr






Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael