Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα -Να σωθούν ζωές, όχι κέρδη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Μόνο τη στρατιωτική στολή ξέχασε να φορέσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, παρά μόνο αν «κινούνται προς και από την εργασία τους» ή για τρόφιμα και φάρμακα ή άλλες συγκεκριμένες αυστηρά ανάγκες με την υποχρέωση δήλωσης της μετακίνησης τους στις αρχές παράλληλα με την επιβολή προστίμων σε ένα οργουελικό σενάριο ελέγχου και παρακολουθήσεων.
1. Αν ήθελε η κυβέρνηση να επιτεθεί στην πανδημία, θα έκανε άλλα πράγματα:

    Θα είχε κάνει προσλήψεις γιατρών (μηδέν έως τώρα και ούτε καν πρόβλεψη για αργότερα).
    Θα είχε ανοίξει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
    Θα έδινε έστω μάσκες στους γιατρούς.
    Θα οργάνωνε συστηματικά διαγνωστικά τεστ όπως έκαναν με αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού όλες οι χώρες της Ασίας.
    Θα στήριζε έκτακτα τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από τις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ.
    Θα προχωρούσε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τίποτα από αυτά δεν κάνει! Επιτίθεται όμως στις λαϊκές ελευθερίες, με χουντικής έμπνευσης μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Στους σκοπούς μετακίνησης για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται η μετάβαση μελών ενός συνδικάτου σε ένα εργασιακό χώρο, την ώρα που οι απολύσεις είναι χιλιάδες.

2. Ο πρωθυπουργός, με πρωτοφανείς εκφράσεις για «άσκηση της ατομικής ελευθερίας που υπερβαίνει το συνταγματικό της σκοπό», για «ελλειμματική ευθύνη» και «μερικούς επιπόλαιους», επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στους πολίτες για την εγκληματική πολιτική της. Πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας, για χυδαία και μακάβρια εκδοχή του δόγματος «μαζί τα φάγαμε» για να δικαιολογηθούν παλιότερα τα μνημόνια. Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την πανδημία, στην ουσία προεξοφλεί την αποτυχία και αγωνιά μόνο για την πολιτική της μακροημέρευση, καταθέτοντας τα όπλα που η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει στις κρίσιμες στιγμές που μιλάμε και δηλώνει ότι «τα μεγαλύτερα όπλα κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά». Αν είναι έτσι, αν είναι πράγματι άχρηστη η κυβερνητική και κρατική μηχανή, ας μας αδειάσουν τον τόπο, αντί να νουθετούν και να εκβιάζουν τους πολίτες.

3. Άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που καλούνται να πάνε στις δουλειές τους, όπου συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και σε στρεσογόνες καταστάσεις, πολλοί χρησιμοποιώντας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν μεταδίδουν τον ιό, ούτε κινδυνεύουν οι ίδιοι να κολλήσουν; Οι χιλιάδες πρόσφυγες στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα; Και ο κίνδυνος είναι στο να βρεθούν πάνω από 2 (!) μαζί σε ανοιχτούς χώρους; Αυτό και μόνο δείχνει όλη τη γύμνια των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση και η αστική εξουσία γενικότερα, εκμεταλλεύεται πρόστυχα την αγωνία για την πανδημία για να εφαρμόσει σχέδια που είχε στο συρτάρι κατά των λαϊκών ελευθεριών από πριν. Το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν πολιτικά και όχι υγιειονομικά κίνητρα φαίνεται και από την αποστροφή του πρωθυπουργού «Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι».

4. Τα ίδια τα μέσα εφαρμογής των μέτρων συντριβής των λαϊκών ελευθεριών, με την χρήση της αστυνομίας και του στρατού, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα τους. Ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται με το στρατό και με στρατιωτικές διαταγές, αλλά με δημόσιο σύστημα υγείας και με εργατικό λαϊκό αγώνα ενάντια την γενοκτονία στην οποία μας καταδικάζει η αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων και αστικών τάξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

5. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας συγγενών, φίλων, συναδέλφων τους και ειδικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η εικόνα της «αδιαφορίας» που δίνουν τα επιστρατευμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα ΜΜΕ, είναι ψεύτικη. Να κάνει άμεσα η κυβέρνηση αυτά που οφείλει και ας μη δείχνει με το δάχτυλο προσβλητικά τους πολίτες.

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καλεί σε πολιτική εγρήγορση και κοινή δράση το σύνολο των αριστερών κομμουνιστικών δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, δεν έχει θέση στην αριστερά ούτε ο εφησυχασμός, ούτε η συναίνεση στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης.



ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΝΑΥΣΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών και παραλείψεων της κυβέρνησης της ΝΔ για την πανδημία στους πολίτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανήγγειλε πρωτοφανή αντιδημοκρατικά μέτρα απαγόρευσης των «μη αναγκαίων» μετακινήσεων. Η προσπάθεια να στοχοποιηθούν «μερικοί επιπόλαιοι», και να κατηγορηθούν οι πολίτες για «ελειμματική ευθύνη» έχει μοναδικό στόχο μια νέα εκδοχή «κοινωνικού αυτοματισμού» και καλλιέργειες του τύπου «όλοι φταίμε», Αλλά «δεν φταίμε όλοι». Ακόμα και τώρα τα μόνα μέτρα της κυβέρνησης είναι το «μένουμε σπίτι» αφήνοντας τα νοσοκομεία διαλυμένα χωρίς προσωπικό, αντιδραστήρια, μέτρα προστασίας ενώ η ιδιωτική υγεία θησαυρίζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί ενώ ήξερε από νωρίς τον κίνδυνο από τον κορονοϊό:

    Δεν έκανε καμία πρόσληψη γιατρών και προσωπικού για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας λέγοντας ασύστολα ψέματα ότι η «δημόσια υγεία είναι θωρακισμένη» και παράλληλα προσλάμβανε 1500 ΜΑΤατζήδες και 800 συνοριοφύλακες για να κυνηγάει πρόσφυγες στα σύνορα.
    Δεν φρόντισε να ανοίξει όλες τις κλειστές ΜΕΘ και να φτιάξει καινούριες με κατάλληλο εξοπλισμό λειτουργίας και ειδικευμένο προσωπικό.
    Δεν εξασφάλισε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το προσωπικό στα νοσοκομεία που μάχεται στην πρώτη γραμμή με πολύ σοβαρές έως τώρα συνέπειες για την υγεία τους!!
    Δεν οργάνωσε συστηματικά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.
    Δεν προχώρησε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.
    Δεν έκλεισε ή δεν περιόρισε αποφασιστικά την λειτουργία εταιρειών που δεν σχετίζονται άμεσα με την επιβίωση και την υγεία του πληθυσμού αποτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να πάνε στις δουλειές τους.
    Δεν απαγόρευσε αμέσως την λειτουργία των ναών με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνωστη διασπορά σε εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως ηλικιωμένους.
    Δεν έκανε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.
    Δεν έκλεισε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών με μεταφορά τους στα άδεια ξενοδοχεία και σπίτια θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την υγεία των κατοίκων των περιοχών που υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.
    Δεν στέγασε τους άστεγους σε κρατικές δομές φιλοξενείας.

Αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τα παίρνει ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τα αίτηματα των αφεντικών και να θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Προσπαθεί να βάλει στον γύψο τις αντιδράσεις για την εγκληματική πολιτική τους, τόσο για την καταπολέμηση της πανδημίας όσο και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που από κοινού με τους εργοδότες έχουν βάλει μπροστά. Ήδη σε μια σειρά από νοσοκομεία οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική που τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους, και αρνείται αν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των υγειονομικών άλλα και των ασθενών. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας μέσα στα Νοσοκομεία, με κινητοποιήσεις όπως αυτή που οργάνωσε η ΟΕΝΓΕ στις 19 Μάρτη.

Είναι συνολικά προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικάτων, για να μην αναδειχθούν οι δικές της ευθύνες για την πανδημία, για να μην υπάρξει εμπόδιο στην επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Θέλουν να απαγορεύσουν στα μέλη των σωματείων να παρέμβουν στους χώρους εργασίας ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, για συλλογικές αντιδράσεις.

Καμία συναίνεση με την εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Καμία αναστολή των διεκδικήσεων μας.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας συγγενών, φίλων, συναδέλφων τους και ειδικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η εικόνα της «αδιαφορίας» που δίνουν τα επιστρατευμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα ΜΜΕ, είναι ψεύτικη. Να κάνει άμεσα η κυβέρνηση αυτά που απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας και ας μη δείχνει με το δάχτυλο προσβλητικά τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής κρίσης. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Τώρα είναι η ώρα να μπει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και συνολικά των δημόσιων αγαθών με εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, η παραβίαση των αιματηρών πλεονασμάτων, η διαγραφή του χρέους, η ρήξη έξοδος από την ΕΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε πολιτική επαγρύπνηση και σε κοινή δράση το σύνολο των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα μας.


Να σωθούν ζωές, όχι κέρδη


Πάνος Παπανικολάου

▸ Ο COVID-19 πετάει στα σκουπίδια συστημικούς ακρονεοφιλελεύθερους ιδεολογικούς και πολιτικούς μύθους

Τους τελευταίους δυο μήνες, σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, εκατ. χιλιάδες υ-
γειονομικοί των δημόσιων συστημάτων περίθαλψης δίνουν έναν κοινό αγώνα ενάντια στην πανδημία COVID-19. Υπάρχει ένα πρωτόγνωρο διεθνές αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των υγειονομικών, αυτών που θεωρούν πως δεν διαχωρίζονται πλέον από σύνορα, φυλές και γλώσσες και ταυτόχρονα ένα αίσθημα υψηλού ανθρωπισμού και αυταπάρνησης για την υπεράσπιση της υγείας των λαών, των απλών καθημερινών ανθρώπων, σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, ένα πρωτόγνωρο και αυθόρμητο κύμα συγκινητικής συμπαράστασης στους μαχόμενους υγειονομικούς από τους λαούς που έχει μια τεράστια αυτοτελή αξία, όσο κι αν το σύστημα προσπαθεί να το «καναλιζάρει» και να το εκτονώσει με διάφορες κουτοπόνηρες επικοινωνιακές κινήσεις.

Έτσι συμβαίνει κάτι κυριολεκτικά πρωτοφανές σε διεθνές επίπεδο: ένας πανανθρώπινος υγειονομικός κίνδυνος πετάει στα σκουπίδια, με συνοπτικές διαδικασίες, μια ατέλειωτη σειρά από συστημικούς ακρονεοφιλελεύθερους ι-
δεολογικούς και πολιτικούς μύθους που οι καθεστωτικές δυνάμεις σχεδιασμένα «έχτιζαν» πολλές δεκαετίες, περί «κοινωνικών αγαθών», περί «δημόσιου-ιδιωτικού τομέα» κλπ. Επίσης, η πανδημία ξεγυμνώνει αστραπιαία και την τρέχουσα πολιτική προπαγάνδα διάφορων αστικών κυβερνήσεων (της δικής μας συμπεριλαμβανομένης), γιατί, για παράδειγμα, αποκαλύπτεται καθημερινά πόσο σαθροί ήταν οι ισχυρισμοί περί «θωράκισης», μαζί με όλη τη συνοδευόμενη «επιχειρηματολογία».

    Πρωτόγνωρο και αυθόρμητο κύμα συγκινητικής συμπαράστασης στους μαχόμενους υγειονομικούς από τους λαούς, όσο κι αν το σύστημα προσπαθεί να το «καναλιζάρει»

Γι’ αυτό έχουν ανοίξει πολλά μάτια και πολλά αυτιά σε όσα γράφουν, λένε και διεκδικούν οι έντιμοι μαχόμενοι υγειονομικοί της δημόσιας περίθαλψης αυτές τις μέρες, γι’ αυτό έχει ανέβει πάρα πολύ π.χ. το κύρος της ΟΕΝΓΕ συνολικά στον λαό. Γι’ αυτό διάφορα επικοινωνιακά κέντρα του συστήματος έχουν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα και αγχωτική προσπάθεια αποσιώπησης και ταυτόχρονα κατασυκοφάντησης.

Υπάρχουν επιστημονικές επιδημιολογικές απόψεις που λένε πως ο υγειονομικός κίνδυνος της COVID-19 δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θεωρείται; Υπάρχουν, αλλά είναι εξαιρετικά μειοψηφικές. Μακάρι να δικαιωθούν, όμως τώρα προέχουν κάποια πράγματα:

Πρώτο, η συμπαράσταση στον αγώνα των έντιμων μαχόμενων υγειονομικών για την υγεία του λαού. Αυτές τις μέρες τα κύρια αιτήματα είναι α) «στρατιώτες» (προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΚΥ και στο ΕΚΑΒ), β) «επιθετικά όπλα» (αναπνευστήρες κλειστού κυκλώματος, νέες κλίνες ΜΕΘ), γ) «αμυντικά όπλα» (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό έτσι ώστε οι «στρατιώτες» να μην αρρωσταίνουν και βγαίνουν εκτός μάχης). Αυτά ακριβώς ήταν τα αιτήματα αιχμής στη συμβολική διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη.

Δεύτερο, οι δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τα εκατομμύρια του πληθυσμού που δεν έχουν αρρωστήσει, όμως έχουν περιέλθει σε δεινή θέση λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Τρίτο, η αντίσταση σε ενέργειες της κυβέρνησης και του συστήματος που «κουτοπόνηρα» γίνονται στα μουλωχτά τον καιρό της επιδημίας ή ακόμα και στο όνομα της επιδημίας, χωρίς να έχουν καμία απολύτως ουσιαστική σχέση με την επιδημία.

Τέταρτο, η ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στην τεράστια συζήτηση που ανοίγει από μόνη της και θεαματικά για τη φύση του παγκόσμιου καπιταλισμού, για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για μια σειρά παρόμοια σοβαρότατα θέματα. Αυτά τα τέσσερα απλά πράγματα έχουν το χαρακτηριστικό πως είναι κατανοητά από εκατομμύρια απλών ανθρώπων, έχουν τεράστια ιδεολογική-πολιτική-κινηματική δυναμική και μπορούν να συγκροτήσουν ένα πρωτόγνωρο σύγχρονο διεθνιστικό κίνημα σε πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Πρώτο, αποκαλύπτεται εκκωφαντικά αυτό το διάστημα το τι έκαναν και που αποσκοπούσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ στα εθνικά συστήματα υγείας με τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την απαξίωση των υγειονομικών.

Δεύτερο, αποκαλύπτεται εκκωφαντικά πως το σύστημα ενδιαφέρεται να σώσει επιχειρήσεις όσον αφορά τα κέρδη και όχι ανθρώπους όσον αφορά την πείνα.

Τρίτο, αποκαλύπτεται συνεχως, όλο και πιο εκκωφαντικά, η χυδαία σχετική κουτοπονηριά των κυβερνήσεων και συνολικά του συστήματος.

Τέταρτο, καταρρέουν σημαντικοί ιδεολογικοπολιτικοί συστημικοί μύθοι, που ως τώρα μας κοίταγαν ψηλοί και αγέρωχοι πάνω στα πήλινά τους πόδια.

Η αντισυστημική αριστερά, η πολιτικοποιημένη αυτονομία, όλες συνολικά οι ταξικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναδιαταχθούν πολύ γρήγορα σε αυτές τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες, σύμφωνα με την παραπάνω λογική. Όταν και η πιο απολιτίκ ως χθες νοσηλεύτρια αυτές τις μέρες μπαίνει με περήφανο βλέμμα και χαμόγελο στα χείλη κάτω από τη μάσκα μέσα στην πτέρυγα νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ξέροντας πως κινδυνεύει να αρρωστήσει αλλά με το θάρρος πως δίνει μάχη για την υγεία του λαού και όχι για «πλαστικά ιδανικά ευκαιρίας». Όταν μαχόμενοι υγειονομικοί απολίτικοι-δεξιοί-κεντρώοι-αριστεροί αποχαιρετιούνται καθημερινά με την ευχή «ψυχή βαθιά», ε, τότε μάλλον και συνολικά «εμείς» –με την έννοια του ευρύτερου μετώπου αντικαπιταλιστικών και ταξικών δυνάμεων– πρέπει να το «πάρουμε λίγο αλλιώς» και επειγόντως, με ουσιαστική αναπροσαρμογή του συνόλου της ιδεολογικής, πολιτικής και κινηματικής συγκρότησης και παρέμβασης. Όχι μόνο εδώ αλλά σε δεκάδες χώρες, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου είναι άλλωστε αυτό το διάστημα η αιχμή της πανδημίας.

Ψυχή Βαθιά, λοιπόν.

*Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ, μέλος ΠΕ ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση


Στον λαό ρίχνουν τις ευθύνες τους για την επιδημία

Γιάννης Ελαφρός

Σε κατάσταση πολιορκίας κι αναίρεσης θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα, προχώρησε χθες η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος της διάδοσης του κορονοϊού, από «λίγους ανεύθυνους».

Με την κυβερνητική απόφαση θίγεται ευθέως το δικαίωμα στην ελευθερία κίνησης, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται στην πράξη το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και στη συμμετοχή σε πολιτικές και συλλογικές διαδικασίες.

«Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε σήμερα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στερείται συνταγματικού ερείσματος […] Η ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή η λεγόμενη stricto sensu προσωπική ελευθερία, κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος. Ως τέτοια, πρόκειται για μια ελευθερία που δεν είναι δυνατό να ανασταλεί ούτε κατά την κήρυξη πολιορκίας σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Κουρουνδής, πρόεδρος της Επιτροπής δημοκρατικών θεσμών και λειτουργίας του πολιτεύματος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Οι ολοκληρωτικού τύπου απαγορεύσεις δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και καθημερινές ανάγκες των οικογενειών, όπως το να βγουν μια βόλτα με τα παιδιά τους (ειδικά εάν έχουν πάνω από ένα παιδί, αφού επιτρέπεται ταυτόχρονος «προαυλισμός» μόνο για δύο άτομα!)

Είχε προηγηθεί η συστηματική πολυήμερη προετοιμασία του εδάφους από «ρεπορτάζ» και «κραυγές» των συστημικών ΜΜΕ για τον κόσμο που συνωστίζεται επικίνδυνα (ενώ οι δρόμοι είχαν αδειάσει και οι πόλεις είχαν ερημώσει), αποκαλύπτοντας πως οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες.

Οργουελικό σενάριο ελέγχου, χωρίς καν επιστημονική αιτιολόγηση

Η χουντικής έμπνευσης κυβερνητική απόφαση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών» μένει στο σπίτι! Επιπλέον, εάν η κυβέρνηση ήθελε να ελέγξει τη διάδοση του κορονοϊού, θα έπρεπε να προχωρήσει σε μαζική διεξαγωγή τεστ, όπως ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που τονίζει πως η εφαρμογή μόνο μέτρων καραντίνας δεν είναι αποτελεσματική. Το ίδιο αίτημα έχουν διατυπώσει επιστήμονες στην Ελλάδα, σύλλογοι μελών ΔΕΠ από πανεπιστήμια της χώρας, οι Βιοεπιστήμονες κλπ.

Επίσης, εάν η κυβέρνηση της ΝΔ, που λαμβάνει τόσο δραστικά μέτρα κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων διαμορφώνοντας «ένα οργουελικό σενάριο ελέγχου και παρακολουθήσεων» (όπως επισημαίνει το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), ήθελε να «επιτεθεί» στην πανδημία θα ελάμβανε πρωτίστως άλλα μέτρα: «Θα είχε ανοίξει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Θα έδινε έστω μάσκες στους γιατρούς. Θα στήριζε έκτακτα τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από τις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ. Θα προχωρούσε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Και βέβαια θα είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα σε ακύρωση των εκδηλώσεων λατρείας σε εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους, που χωρίς κανένα μέτρο προστασίας συνωστίζονταν δεκάδες και εκατοντάδες άτομα ευπαθών ομάδων, που έκαναν και μετάληψη(!), αντί να διαπραγματεύεται μέχρι γελοιότητας με την εκκλησία, φορέα μεσαιωνικών αντιλήψεων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτα πολλά εργοστάσια και χώρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (και όχι μόνο), να λειτουργούν με απαράδεκτα πλημμελή μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών που έρχονται στα σωματεία, σε κινήσεις όπως η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, στη διαδικτυακή πλατφόρμα #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΕΝΕΡΓΟΙ κλπ. Αλλά εκεί βλέπετε υπάρχουν τα κέρδη, η «κανονικότητα» της καπιταλιστικής παραγωγής και εκμετάλλευσης, η οποία δεν μπορεί να διασαλευθεί. Ανάλογη απαράδεκτη κατάσταση, προσβλητική για την ανθρώπινη υπόσταση και εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, υπάρχει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν στοιβαγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλο.

Η κυβέρνηση όμως δεν ασχολείται με αυτά τα ουσιαστικά πεδία προάσπισης της δημόσιας υγείας. Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά, όπως απέδειξε όλη την προηγούμενη περίοδο, είναι να χρησιμοποιεί την αστυνομία και να βάζει στο γύψο τις ελευθερίες.

«Επιτίθεται στις λαϊκές ελευθερίες, με χουντικής έμπνευσης μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Στους σκοπούς μετακίνησης για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται η μετάβαση μελών ενός συνδικάτου σε ένα εργασιακό χώρο, την ώρα που οι απολύσεις είναι χιλιάδες», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ.

Από το πρωί της Δευτέρας οι πόλεις της χώρας είναι αστυνομοκρατούμενες, ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, διαφημίζει την πρόθεση χρησιμοποίησης και του στρατού!

Δύο βασικοί λόγοι για την κυβερνητική απόφαση

Γιατί προχωρά η κυβέρνηση σε αυτό το μέτρο, αφού από επιδημιολογική άποψη κρίνεται μη αναγκαίο; Για δύο λόγους:

Πρώτο, για να καλύψει τη γύμνια τη δικιά της και του συστήματος όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, την κατάσταση ερήμωσης του Δημόσιου Τομέα Υγείας, που διαμορφώθηκε με τη διαχρονική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ. Για την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε τα απαραίτητα δραστικά μέτρα έστω και το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις προειδοποιήσεις. Απεναντίας ακούγαμε διαρκώς πόσο θωρακισμένη είναι η δημόσια υγεία και η χώρα… Τώρα, είναι έτοιμοι να ρίξουν τις βαριές κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες στον απλό πολίτη…

Δεύτερο, γιατί αυτή την τόσο κρίσιμη και εξαιρετικά έκτακτη περίοδο δοκιμάζονται και επιβάλλονται καταστάσεις που θα είναι χρήσιμες και για μετά. Η επιβολή ενός αστυνομικού κράτους, το οποίο μάλιστα θα φορά και τη λευκή ιατρική μπλούζα και θα νοιάζεται για την «υγεία μας» και η άκριτη υποταγή στα κελεύσματα της κυβερνητικής και κρατικής αυθεντίας, ήρθαν για να μείνουν, ακόμα κι αν χαλαρώσουν σε επόμενη φάση. Πριν λίγες  μέρες ο Στέλιος Ράμφος έλεγε σε ραδιοφωνική συζήτηση πως του αρέσει που σε αυτή την περίοδο δεν ακούγονται καθόλου οι συνδικαλιστές, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Σαφές!

Η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα και όχι «μετά»

Γι’ αυτό είναι τελείως λάθος η στάση που έχουν επιλέξει δυνάμεις της Αριστεράς, ακόμα και της κομμουνιστικής ή ριζοσπαστικής, αλλά και του αναρχικού κι αντιεξουσιαστικού χώρου, για ένα «μορατόριουμ» στην πολιτική αντιπαράθεση, για αποφυγή της επίμονης προσπάθειας για να βρεθούν τρόποι -στις νέες συνθήκες και με απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προφύλαξης- έκφρασης κινηματικής παρέμβασης και ταξικής πάλης.

Η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα, αφενός γιατί είναι μάχη για τη ζωή (για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας) και την αξιοπρέπεια (ενάντια στο εργοδοτικό τσουνάμι και την πανδημία φτώχειας) που δίνεται τώρα! Αφετέρου, γιατί σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός θα μετρήσουν όσους στάθηκαν πλάι τους και όσους «έμειναν σπίτι», όχι με την έννοια της αναγκαίας προφύλαξης αλλά της πολιτικής αγρανάπαυσης. Εάν δεν παρέμβει το κίνημα τώρα, ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός θα γίνει πολύ αρνητικός, «μετά»…

Συναίνεση και ανοχή των πολιτικών κομμάτων

Η ολοκληρωτικού τύπου κυβερνητική επίθεση δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί με τόσο άνεση, εάν δεν υπήρχε ευρύτατη συναίνεση των αστικών πολιτικών κομμάτων και ανοχή/σιωπή άλλων. Ο Κ. Μητσοτάκης εξάλλου ανέφερε χθες πως επικοινώνησε πριν την ανακοίνωση του μέτρου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία δεν καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση, ούτε καν την αμφισβητεί ή προειδοποιεί για «παρενέργειες». Δειλά σημειώνει το αυτονόητο πως «πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση που οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας». Εντυπωσιακή είναι η συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της πανδημίας, αλλά και σε άλλα μέτωπα (προσφυγικό, ανταγωνισμός με Τουρκία)…

Δυστυχώς, καμία στάση εναντίωσης δεν εκφράστηκε και από το ΚΚΕ! Ο Δ. Κουτσούμπας προχώρησε σε δήλωση μία ώρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και δεν βρήκε μια λέξη να πει για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανέφερε σωστά μέτρα και διεκδικήσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αλλά δεν υπήρχε καμία αντίθεση σε ένα κατάφωρα αντιδημοκρατικό μέτρο, που εκτός των άλλων υψώνει μεγάλα εμπόδια και στη δράση του ΠΑΜΕ. Εντάσσεται κι αυτό στο κουστούμι «εθνικής υπευθυνότητας» (βλέπε στάση για προσφυγικό, ελληνοτουρκικά κλπ.) που φορά το ΚΚΕ και ειδικά ο γ.γ. του το τελευταίο διάστημα;

Καταδίκη από ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές οργανώσεις

Ξεκάθαρη στάση καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης πήρε το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση «καλεί σε πολιτική εγρήγορση και κοινή δράση το σύνολο των αριστερών κομμουνιστικών δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, δεν έχει θέση στην αριστερά ούτε ο εφησυχασμός, ούτε η συναίνεση στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδίκασε με αποφασιστικότητα το μέτρο: Η κυβέρνηση «προσπαθεί να βάλει στον γύψο τις αντιδράσεις για την εγκληματική πολιτική της, τόσο για την καταπολέμηση της πανδημίας όσο και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που από κοινού με τους εργοδότες έχει βάλει μπροστά», τονίζει το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Και συμπληρώνει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής κρίσης. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Τώρα είναι η ώρα να μπει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και συνολικά των δημόσιων αγαθών με εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, η παραβίαση των αιματηρών πλεονασμάτων, η διαγραφή του χρέους, η ρήξη και έξοδος από την ΕΕ».

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ειδικά το Σαββατοκύριακο, με εξορμήσεις και παρεμβάσεις έξω από σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους προχώρησαν σε αναρτήσεις πανό, διάβασμα ανακοινώσεων με ντουντούκα, προβάλλοντας συνθήματα με πικέτες κλπ. Με τον τρόπο αυτό έστειλαν μήνυμα πραγματικής εγρήγορσης για την υγεία του λαού και ανυπακοής στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Την κυβερνητική απόφαση καταδίκασε το ΚΚΕ (μ-λ): «Επιμένουμε! Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι έτσι κι αλλιώς αμφίβολο αν μπορεί να φρενάρει την εξάπλωση του ιού πόσο μάλλον που επιβάλλεται σε συνθήκες που ο λαός είναι απροστάτευτος από κάθε άποψη! Σε αυτές τις συνθήκες η απαγόρευση αυτή έρχεται για να υπηρετήσει την απομόνωση του λαού και τον τρόμο, να καλλιεργήσει την παράλυση και την υποταγή!», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael