Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι Σιατιστινοί αδελφοί "Αργυριάδαι" υμνούν το '21


ΤΟ 1835 εκδίδεται στην Λειψία το βιβλίο ΝΕΩΤΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΤΡΟΠΑΙΑ υπό του Ν.Α. του Μαραθωνίου, το οποίο περιλάμβανε τη βιογραφία του Κανάρη. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο νεαρός Νικόλαος Αργυριάδης από τη Σιάτιστα, γιος του λόγιου δασκάλου Αργυρίου Παπαρίζου. 

Όπως προκύπτει από τις προκηρύξεις το βιβλίο ήταν έτοιμο από το 1831, όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 19 χρονών και ζούσε στη Βιέννη. Σκοπός του συγγραφέα, που όμως φαίνεται πως δεν επιτεύχθηκε, ήταν να προχωρήσει και στην έκδοση βιογραφιών και άλλων ηρώων του 1821. Το έργο αυτό θεωρήθηκε τόσο σημαντικό και για τον λόγο αυτό επανεκδόθηκε από τον Σ. Κουσουλίνο το 1902, εβδομήντα περίπου χρόνια αργότερα, όταν ο συγγραφέας του δεν ήταν στη ζωή. Στην έκδοση του 1835 συμπεριλαμβάνονται και «ἄσματα τινὰ ἐκ τοῦ ἱεροῦ ὑπὲρ τῆς ἐλευθερίας ἀγῶνος εἰς ἐπίμετρον τῆς ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ τοῦ ΚΑΝΑΡΗ». 

Μεταξύ αυτών ένα ποίημα 54 στροφών του αδελφού του Δημητρίου Αργυριάδη, με τίτλο «Ὠδὴ εἰς τὴν Ἑλληνικὴν ἐπανάστασιν» καθώς και ο «Σολομῶντος Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν». Από το όλο έργο μπορούμε να καταλάβουμε τα αισθήματα που καλλιέργησε ο δάσκαλος Αργύριος στους γιούς του, που υπήρξαν και μαθητές του στα σχολεία της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας που αυτός δίδασκε (Σιάτιστας, Καστοριάς και Σερρών) . 

Ο Δημήτριος όταν εκδόθηκε το βιβλίο ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο τόλμησε και έδωσε για δημοσίευση μια «Ὠδὴ εἰς τὴν Ἑλληνικὴν ἐπανάστασιν».


Πηγη: Siatista-Info.com
 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael