Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

1890: Μεγάλος Eυεργέτης της Σιάτιστας πεθαίνει από γρίπη


Στις 3 Ιανουαρίου 1890 πεθαίνει στην Αθήνα ο μεγάλος ευεργέτης Ιωάννης Τραμπαντζής

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αθηναϊκή" αιτία θανάτου ήταν η ινφλουέντσα. Πρόκειται για τη γρίπη, για την οποία ο όρος που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν ινφλουέντσα και ιμφλουέντσα. Τη λέξη μόλις πριν ένα χρόνο είχε αποδελτιώσει ο Στέφανος Κουμανούδης, κλασικός φιλόλογος, ποιητής, λεξικογράφος, κριτικός της νεοελληνικής φιλολογίας κ.λπ. προσωπικός φίλος του Σιατιστινού Νικολάου Αργυριάδη.

Σύμφωνα με τον Κουμανούδη



Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, νόσησαν πολλοί, οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους και κάποιοι, αν και νοσούντες δεν έχασαν τη διάθεση τους για δημιουργία. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κεραμόπουλος που έστειλε στη εφημερίδα "Ακρόπολις" για δημοσίευση μια ωδή για την ινφλουέντζα.

Η εφημερίδα στο φύλλο της 4ης Ιανουαρίου 1890 όπου δημοσίευσε το δυσάρεστο νέο του θανάτου του Τραμπαντζή, δημοσίευσε και κάποιες στροφές από την ωδή Ιμφλουεντζάταν του Κεραμόπουλου με την εξής πρόλογο:



" Η ινφλουέντζα"

Έλαβομεν και εν ποίημα προς την χαρίεσαν ξένην την ίμφλουέντζαν, ήτις κατακρατεί εις τας οικίας των και τας κλίνας των απείρους εκ των συμπολιτών μας. Ο κ. Κεραμόπουλος τελευταίως παθών, έγραψεν ωδήν Ιμφλουεντζάταν, ήν ευηρεστήθη να μας αποστείλη, και ως απόγευμα δημοσιεύομεν μερικάς στροφάς, χάριν των περιέργων. 





Siatista-Info.com

*Αναδημοσίευση από το 2020
 
 
 
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael