(Το σπίτι της Ελένης Ζουπάν όπου βρέθηκε και το αρχείο)
Στις 2 Μαΐου 1837 “ αναπαύεται” ο Ναούμ Ζουπάν, σύζυγος της Ελένης Ζουπάν – Μωραΐτου. Η Ελένη απευθύνεται στον λόγιο Κοζανίτη γιατρό Γεώργιο Σακελλάριο, γιατί ανησυχεί για την υγεία της, καθώς έχει κάποια συμπτώματα μεταδοτικής αρρώστιας που την φοβίζουν.
Ο λόγιος Κοζανίτης γιατρός Γεώργιος Σακελλάριος, ο οποίος συνδέεται φιλικά με την οικογένεια, στέλνει μια παραμυθητική επιστολή στην Ελένη Ζουπάν και προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους της. Μεταξύ άλλων της γράφει:

…………………………………………………………………
Εἰς τοὺς ὁρισμοὺς Σας Γ. ὁ Σακελλάριος
837 Μαΐου 15 Κοζάνη
…………………………………………………………………
Σε υστερόγραφο της ίδιας επιστολής δίνει όμως και κάποιες οδηγίες στην Ελένη για την απολύμανση του σπιτιού.

Βλέπουμε λοιπόν πως σε περιπτώσεις μεταδοτικών νοσημάτων η σύσταση των γιατρών ήταν πλύσιμο ρούχων με σταχτόνερο, καλό πλύσιμο γυαλικών και γάνωμα μπακιρένιων σκευών, ασβέστωμα τοίχων και άλειμμα ταβανιών με νέφτι. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές τοιχογραφίες των Αρχοντικών μας έχουν ασβεστωθεί.
Η Ελένη που πρέπει να ακολούθησε τις συμβουλές του γιατρού πέθανε 40 χρόνια αργότερα σε μεγάλη ηλικία.
Να σημειώσουμε πως ο Γεώργιος Σακελλάριος παντρεύτηκε την κόρη του Σιατιστινού γιατρού Δημητρίου Καρακάση, Αναστασία. Μετά τον θάνατο της Αναστασίας ήρθε σε δεύτερο γάμο με την Μητιώ Μεγδάνη.
(Η επιστολή προέρχεται από το αρχείο των οικογενειών Ζουπάν – Μωραΐτη – Περικλέους που φυλάσσεται στη Μανούσεια Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας. Περισσότερα για το αρχείο Ζουπάν – Μωραΐτη – Περικλέους στο Σιατιστέων Μνήμη-Λεύκωμα Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης).
*Αναδημοσίευση 2020