Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Ανησυχία στην Καστοριά για τον κορονοϊό

 Όσο αυξάνονται με δραματικό ρυθμό τα κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Ιταλία, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία των Καστοριανών που αισθάνονται το φονικό ιό να χτυπάει την πόρτα της περιοχής μας.


Περίπου 350 συμπατριώτες μας (εκθέτες & προσωπικό για την έκθεση γούνας του Μιλάνο και το ΓΕΛ Άργους Ορεστικού) βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το εάν έχει μολυνθεί κάποιος/οι και μεταφέρει τον ιό στην περιοχή μας. Γεγονός που θα αποδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι μάσκες από το πρωί της Δευτέρας ξεπουλάνε σαν τρελές  στα φαρμακεία του Νομού, ενώ ανακοινώσεις και μέτρα προφύλαξης λαμβάνουν επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, επιβεβαιώνοντας το κλίμα πανικού που αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται.
Η ψυχραιμία θεωρείται η καλύτερη αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης, λένε οι ειδικοί, είναι όμως προφανές πως ο άνθρωπος δε λειτουργεί με βάση τη λογική όταν αισθάνεται πως κινδυνεύει άμεσα ή έμμεσα η υγεία του.
Και πώς να λειτουργήσει με  ψυχραιμία ο κάθε Καστοριανός, όταν ακούει στα Δελτία Ειδήσεων και διαβάζει δεκάδες αναρτήσεις στον τοπικό και Πανελλαδικό τύπο  για τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, την καραντίνα στην οποία μπαίνουν συνεχώς πόλεις, τα στατιστικά. τη θνησιμότητα, τις απαγορεύσεις κλπ κλπ.
Πώς να σκεφθεί με ψυχραιμία όταν βλέπει τους 400 συμπολίτες μας ως ορατό κίνδυνο και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει γιατί δεν χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα ή να εξετασθούν περαιτέρω (για τη δική τους πρωτίστως ασφάλεια και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας) ΠΡΙΝ επιστρέψουν στα σπίτια τους. Γιατί πλέον όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με εκατοντάδες άλλους, άρα αντιλαμβανόμαστε πως δεν μιλάμε πια για μέτρα πρόληψης αλλά για μέτρα αντιμετώπισης, που ίσως κλιθούν να πάρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αν παρουσιαστεί ύποπτο περιστατικό.
Κι αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο και παρουσιαστεί το περιστατικό, το πιθανότερο είναι να κηρυχθεί από το Υπουργείο η περιοχή μας σε καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι γονείς/καθηγητές των μαθητών που επέστρεψαν με ασφάλεια στο Άργος Ορεστικό, δηλώνουν δυσαρέσκεια γιατί «στοχοποιούνται» τα παιδιά τους, οι γουνοποιοί δηλώνουν επίσης δυσαρέσκεια για την έλλειψη μέτρων πρόληψης στα αεροδρόμια που πέρασαν και επισημαίνουν πως δεν αντιλήφθηκαν κατά την παραμονή τους στο Μιλάνο τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Από την άλλη διαβάσαμε μέχρι και ανάρτηση με δηλώσεις ανώνυμου γουνοποιού, γονέα μαθητή του ΓΕΛ Άργους Ορεστικού ο οποίος αποκάλυψε την παραμονή στην Ιταλία Καστοριανού υπαλλήλου  γουνοποητικής επιχείρησης, νοσηλευόμενου λόγω κορονοϊού!

Απίστευτες αντιδράσεις, δηλαδή, που χωρίς να γνωρίζουμε και να αμφισβητούμε τη βάση στην οποία στηρίζονται, στέλνουν SOS για τις ημέρες που έρχονται και για τις σκηνές που μπορεί να ζήσουμε αν δεν απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα! Οι «ειδικοί» και οι σωτήρες θα ξεπηδούν καθημερινά σαν τα μανιτάρια, για έναν από τους πιο ιδιαίτερους ιούς της σύγχρονης εποχής για τον οποίο η παγκόσμια ιατρική δεν μπορεί να μιλήσει με 100% βεβαιότητα. 
Είναι εύκολα αντιληπτό, πως μπροστά στη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να μιλάμε για στοχοποίηση και για επιφανειακές προσεγγίσεις.

Χ.Κ.
Η επίσημη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς είναι η εξής:
Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Οι ιοί αυτοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων του κοροναϊού με άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.
O 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, μέσω μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. Ο συγκεκριμένος κοροναϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.
Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία. Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράπων ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλπ. Ενόψει της επιστροφής εκθετών από το Μιλάνο και σχολικής μονάδας από την ΙΤΑΛΙΑ (Η Βόρειος ΙΤΑΛΙΑ έχει μπεί σε καραντίνα ), παρακαλούνται όλοι για την άμεση ενημέρωση, την πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και των κανόνων υγιεινής.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και ορισμός του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας ως νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή μας.
                                                       ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                                                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΩΜΟΣ



aboutkastoria.gr



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael