Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Έτσι θα γίνει η επίταξη ακινήτων για το μεταναστευτικό - Βήμα προς βήμα



Με ποια διαδικασία θα γίνει η επίταξη εκτάσεων και κτιρίων στα νησιά. Φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών για όποιον αρνηθεί προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Με ενστάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με δεδομένη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, προχωρά το σχέδιο της επίταξης κτιρίων και εκτάσεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και στην οργάνωση της διαδικασίας απονομής ασύλου.

Με ποιες διαδικασίες, όμως, θα γίνει η επίταξη; Το άρθρο 41 με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης», του νόμου 3536 του 2007 περιγράφει ένα προς ένα τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, «ως μέτρα πολιτικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίοδο ειρήνης».

Συγκεκριμένα προβλέπει:

1.  Έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

2. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, μπορεί να εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός να προβαίνουν, με κοινή απόφασή τους, σε επίταξη ακινήτων, μη αναλώσιμων κινητών, καθώς και βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους. Η επίταξη αναλώσιμων κινητών επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικά.

3. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, για την έκδοση της απόφασης επίταξης ακινήτων και κινητών πραγμάτων μπορεί να εξουσιοδοτείται ο οικείος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ή ο οικείος Νομάρχης.

4. Η επίταξη ακινήτων και κινητών πραγματοποιείται με «Φύλλα Επίταξης».

5. Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Αυτές είναι οι περιοχές που θα επιταχθούν:









«Λουκέτο» στις άναρχες δομές βάζει η κυβέρνηση


Αποφασισμένη να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις είναι η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να αποσυμφωρηθούν τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου, έτσι ώστε να μπει μία τάξη στην απονομή ασύλου αλλά και να υπάρξει ασφάλεια στις συγκεκριμένες περιοχές.

Άλλωστε τα πρόσφατα επεισόδια στην Μόρια και η εκρηκτική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην Λέσβο έκαναν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη εκτάσεων και κτηρίων για να δημιουργηθούν οι κλειστές δομές. Μάλιστα τα συγκεκριμένα κέντρα θα παραμείνουν «δεσμευμένα» για τρία χρόνια ενώ οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως ο διάλογος μεταξύ των περιφερειαρχών και των δημάρχων με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης δεν θα συνεχιστεί, καθώς αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι τοπικές κοινωνίες λόγω του μεταναστευτικού. Ωστόσο όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι κλειστές δομές θα πάρουν την θέση των άναρχων ανοιχτών κέντρων και σε καμιά περίπτωση δεν θα λειτουργήσουν παράλληλα.

Μηταράκης: Μέτρο έκτακτης ανάγκης η επίταξη χώρων για κλειστά κέντρα κράτησης


Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα»,  αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που διαμαρτύρονται για την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το μέτρο της επίταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στη Μόρια η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά».

Όπως τόνισε ο υπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης. «Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.

Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα κρατούνται σύμφωνα με τον υπουργό όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.

Στη συζήτηση παρέμβει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υποστήριξε ότι οι παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης έφεραν την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Πηγή: thetoc.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael