Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιατιστινός Αποκριάτικος Μπακλαβάς ψεύτικος - Κουλουριαστό

Κουλουριαστό

Ο μπακλαβάς αυτός αντί για σιρόπι με ζάχαρη γίνεται με πετιμέζι. Σε περιόδους οικονομικής ανέχειας που οι οικογένειες στα σπίτια τους έτρεφαν γουρούνια, αντί για λάδι χρησιμοποιούσαν τη λίγδα, το λίπος δηλαδή του γουρουνιού. Μπορούμε τον μπακλαβά αυτόν να τον κάνουμε και κουλουριαστό, όπως το σαραγλί. Επίσης μπορούμε τα κομμάτια αντί να τα αραδιάσουμε στο ταψί και να τα ψήσουμε, να τα τηγανίσουμε και μετά να τα βουτήξουμε στο πετιμέζι μέχρι να μαλακώσουν. Τον μπακλαβά αυτό ή το κουλουριαστό το έκαναν την μικρή Αποκριά.
 
Υλικά
Αλεύρι
Καρύδια, Κανέλα, Γαρίφαλο
Λίπος
Μούστος
 
Παρασκευή
Κάνουμε φύλλο γκιζλέμε (όπως στην πίτα), ρίχνουμε καρύδια κανέλα, γαρύφαλλο, το κόβουμε λωρίδες και το τυλίγουμε με τον κλώστη σε στενόμακρα κομμάτια, που τα αραδιάζουμε στο ταψί. Μετά το ψήσιμο, ζεστό όπως είναι το σιροπιάζουμε με αραιό μούστο.

Ο μπακλαβάς
Μπακλαβάς

Σε επιστολή που σώζεται στο Αρχείο Ζουπάν-Μωραΐτη, την οποία έστειλε ο Μάρκος Γεωργίου Ζήση από τα Μπιτώλια στις 13/10/1839 στην πεθερά του Ελένη Ζουπάν στη Σιάτιστα, παραγγέλνει κρασί, σιτζιούκια γλυκά μυγδαλήσια και ένα κουτί μπακλαβά για τον αφέντη του. Για το μπακλαβά δίνει την παρακάτω παραγγελία: Να είναι ζεματισμένος με ζάχαρη και με εκατό φύλλα να είναι όμως εκλεκτός και με λάδι. Ίσως δίνει αυτή την περιγραφή για τον μπακλαβά, γιατί στη Σιάτιστα παρασκεύαζαν και τον ψεύτικο μπακλαβά με λίγδα και μούστο.
Όταν επρόκειτο να κάνουν μπακλαβά για εξαιρετικές περιπτώσεις, κοσκίνιζαν το αλεύρι με ειδική σήτα, τη μπακλαβαδόσητα και απευθύνονταν σε επιδέξιες γυναίκες που άνοιγαν πολύ λεπτά φύλα, που τα άπλωναν σε καθαρά σεντόνια πάνω στα κρεβάτια να στεγνώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουν για τον μπακλαβά.

Την τρανή την Αποκριά έκαναν πάντα μπακλαβά με λάδι καθώς ακολουθούσε νηστεία και δεν έτρωγαν μπακλαβά με λίγδα. 







https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael