Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Πόλεμος» για το Προσφυγικό: Στα… κάγκελα δήμαρχοι και νησιώτες – Επιμένει η κυβέρνηση για τα κλειστά Κέντρα

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών που αφορά στη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά έχει προκαλέσει την οργή των νησιωτών 
 
«Πόλεμος» για το Προσφυγικό: Στα… κάγκελα δήμαρχοι και νησιώτες – Επιμένει η κυβέρνηση για τα κλειστά Κέντρα | in.gr
Σε θέσεις «μάχης» βρίσκονται δήμαρχοι και κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του Προσφυγικού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη εκτάσεων και κτιρίων σε Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών Κέντρων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση που δέχεται πυρ ομαδόν για την απόφασή της, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στα νησιά τονίζοντας πως σε… βάθος χρόνου η κατάσταση με το Προσφυγικό θα είναι καλύτερη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα, κάτι που όπως πιστεύει και ο ίδιος θα έχει αποδοτικότητα.
Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι αντιρρήσεις και ότι σωστά προχωρά η κυβέρνηση με επιτάξεις χώρων για τα κλειστά κέντρα και το νέο σύστημα άσυλου.
«Καλό είναι να επιτυγχάνονται με συναίνεση οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό σημαίνει ότι δε θα τις πάρει κάνεις πίσω», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σφοδρές αντιδράσεις

Από την πλευρά τους κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες στα νησιά «βράζουν» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι αγνοεί τις αγνοεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, αυτό έγινε μόλις τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο, συνάντηση η οποία ματαιώθηκε τελικά από την Κυβέρνηση.

«Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση»

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η Κυβέρνηση δεν έκανε πράξη τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί, όπως για παράδειγμα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι στη συνάντηση που είχε προ δεκαπενθημέρου με το αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη, δεν έγινε καμιά κουβέντα για επιτάξεις προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης.
Ο κ. Μουτζούρης είπε ότι μετά από τις κινήσεις αυτές δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση και η εμπιστοσύνη προς αυτήν έχει πλέον χαθεί.

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών που αφορά στη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά έχει προκαλέσει την οργή των νησιωτών.
Μετά την απόφαση της περιφέρειας βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις εκτάσεων και κτιρίων, προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη  κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τσουνάμι αντιδράσεων στα νησιά

Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών σε δήμους νησιών του Β. Αιγαίου, λαμβάνουν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους.
Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:
  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Τι θα ισχύσει με τα κλειστά Κέντρα

Ένας από τους λόγους που βρίσκονται στα… κάγκελα οι νησιώτες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων, είναι και το γεγονός ότι επικρατεί σύγχυση για το πως ακριβώς θα λειτουργούν.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, τα κέντρα «δε θα είναι ακριβώς κλειστά».
«Θα έχουμε ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας ακόμα και για την περίοδο της ελεύθερης κυκλοφορίας» τόνισε.
Αποκάλεσε τις δομές αυτές «πολυλειτουργικά κέντρα» και όπως περιέγραψε θα είναι εκεί: άνθρωποι που μόλις φτάνουν και θα έχουν καταγραφεί. Θα παραμένουν 25 μέρες περιφραγμένοι για να τους βρίσκουμε εύκολα και να οριστικοποιηθεί το αίτημά τους.
Από την πλευρά του  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης  αναφερόμενος στο θέμα των κλειστών Κέντρων, τόνισε ότι θα υπάρχει  κάρτα εισόδου – εξόδου στις κλειστές δομές, είπε ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να βγαίνουν όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά καθώς και  όσοι είναι προς επιστροφή.




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael