Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αυστραλία: Νεκρά 500 εκ. ζώα – «Έσβησε» το 30% του οικοσυστήματος των κοάλα


Περισσότερα από 1.300 σπίτια που έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, τουλάχιστον 22 νεκροί και μισό δισ. νεκρά ζώα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πυρκαγιές που μαίνονται -πολλές, εκτός ελέγχου πια- σε αρκετές περιοχές της Αυστραλίας, με τη χώρα να γνωρίζει ανείπωτο πόνο και τον πλανήτη να κοιτά ανήμπορος την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά σοκαριστικοί. Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο που ξέσπασπαν οι πρώτες φωτιές έως σήμερα, έχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου. Σχεδόν 500 εκατ. ζώα, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτίμηση που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ενδεικτικό είναι ότι το 30% του οικοσυστήματος των κοάλα, του ζώου-εμβλήματος της Αυστραλίας, έχει εξαφανιστεί.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα που αποτελεί «σπίτι» για 244 είδη ζώων, μεταξύ αυτών και τα κοάλα, τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Η Αυστραλία κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, εκείνο του υψηλότερου ποσοστού γηγενών θηλαστικών που εξαφανίζονται σταθερά τα τελευταία 200 χρόνια.
 
Ο Crystal Kolden, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ο οποίος μελέτησε τις φωτιές στην Τασμανία το 2018, δήλωσε ότι «οι πυρκαγιές στην Αυστραλία θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή».

«Δεν θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση για το πόσο κακό έκαναν, ούτε χρόνια μετά», σημειώνει και συμπληρώνει πως ενώ κάποια οικοσυστήματα, όπως τα δάση ευκαλύπτων, μπορούν να επανέλθουν μετά από φωτιές, υπάρχουν και άλλα, χαμηλής βλάστησης, που κατάφεραν να επιβιώσουν από την εποχή των δεινοσαύρων και όμως μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ μετά από αυτές τις φωτιές, καθώς δεν είναι ανθεκτικά σε αυτές.


Σαν να μην υπάρχει επιστροφή, η Αυστραλία καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες – ρεκόρ, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.
 Στο μεταξύ, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 22, η κυβέρνηση «ρίχνει» 3.000 εφέδρους στη μάχη με τις φλόγες και είναι κανείς να απορεί τι άλλο πρέπει να δούμε οι άνθρωποι για να καταλάβουμε ότι καταστρέφουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Το οξυγόνο μας, το σπίτι μας, τη ζωή μας την ίδια.


newsone.gr






Κάντε μια ΔΩΡΕΑ οποιοδήποτε ποσού στο Siatista-Info και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε...







Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael