Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σιάτιστας - Ανιχνεύθηκε τετραχλωροαιθένιο στο νερό! Τι είναι το τετραχλωροαιθένιο


Δωρεάν εμφιαλωμένο νερό στις πλατείες Γεράνειας και Χώρας


Μη πόσιμο χαρακτηρίζεται  το νερό σε Σιάτιστα και Καλονέρι για τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Βοΐου.

Τετραχλωροαιθένιο βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Siatista-Info σε δύο βρύσες στη Σιάτιστα (Νεκροταφείο Δώδεκα Αποστόλων και Πλατεία τρία Πηγάδια) αλλά και μια στο Καλονέρι!

Μάλιστα για προληπτικούς λόγους αδειάζεται η δεξαμενή κοντά στις εργατικές κατοικίες μετά από δειγματικό έλεγχο όπου εντοπίστηκε τετραχλωροαιθένιο. 

Να σημειώσουμε ότι η ίδια ουσία είχε εμφανιστεί και στο Άργος Ορεστικό πριν λίγο καιρό!


Η ανάρτηση του δημάρχου Βοΐου στο fb
 "Το νερό στη Σιάτιστα και το Καλονέρι για τα επόμενα εικοσιτετράωρα για προληπτικούς λόγους θεωρείται μη πόσιμο. Έχει γίνει διακοπή της υδροδότησης από την πηγή που θεωρείται ύποπτη. Εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος. Θα μοιραστεί εμφιαλωμένο νερό στις πλατείες Σιάτιστας και Καλονερίου. Ζητούμε την κατανόησή σας Φροντίζουμε για ασφαλές νερό για όλους μας. Σε λίγο επίσημη ανακοίνωση. Για το επόμενο 24ωρο έχει γίνει διακοπή υδροδότησης στους οικισμούς Σιάτιστας και Καλονερίου για να εξασφαλίσουμε την ενημέρωση όλων των κατοίκων".

Τι είναι το τετραχλωροαιθένιο, τριχλωροαιθένιο

Οι δύο αυτές χλωριωμένες ενώσεις του αιθυλενίου χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων, για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών. Βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο νερό, αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα, προερχόμενες από αναθυμιάσεις των στεγνοκαθαριστηρίων ρούχων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μετάλλων.

Από τις εκπομπές αυτές, είναι δυνατόν να επέλθει και μόλυνση των νερών. Το πρόβλημα είναι ότι, υπό αναερόβιες συνθήκες, οι δύο αυτές μπορούν να αποικοδομηθούν σε τοξικές ενώσεις του χλωρίου, μεταξύ των οποίων και το βινυλοχλωρίδιο.


Απορροφώνται και οι δύο από τον οργανισμό.Το τριχλωροαιθυλένιο απορροφάται ταχύτατα τόσο από το αναπνευστικό σύστημα όσο και από τον εντερικό σωλήνα και διασπείρεται σε όλους τους ιστούς. Ο μεταβολισμός του τριχλωροαιθυλένιου φτάνει το 40-75% της συνολικής ποσότητας και τα υποπροϊόντα του αποβάλλονται με τα ούρα.

Το τριχλωροαιθυλένιο κατατάσσεται στην ομάδα 3 των καρκινογόνων ενώσεων.
Προκαλεί όγκους στους πνεύμονες και το ήπαρ σε ορισμένες οικογένειες ποντικών.
Είναι ελαφρά μεταλλαξογόνο για ορισμένα βακτήρια

Ανάλογη συμπεριφορά ως προς την καρκινογένεση δείχνει να έχει και το τετραχλωροαιθυλένιο, το οποίο απετέλεσε, συμπτωματικά, το πρώτο χημικό που χαρακτηρίστηκε ως καρκινογόνο από την επιτροπή ασφαλείας κατανωλωτικών προϊόντων.



aboutkastoria.gr
Πηγη: wikipeidia.org




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael