30 Δεκεμβρίου: H Σιάτιστα γιορτάζει τα "Σούρουβα"


Μόνο στο Siatista-Info

Στις 30 Δεκεμβρίου, η Σιάτιστα γιορτάζει τα Σούρουβα, ένα έθιμο πολύ παλαιό που προμηνύει κατά την παράδοση τον ερχομό του νέου χρόνου.Τα παλιά χρόνια στη Σιάτιστα επαναλαμβάνονταν το ίδιο έθιμο της κλαδαριάς και στις 30 Δεκεμβρίου, με τη διαφορά η κλαδαριά γινόταν με κάθε λογής εύφλεκτα υλικά από υπολείμματα αχύρων σταύλων, χαρτιών, ξύλων κ.λ.π μικρή και χωρίς την επισημότητα των καλάντων. Οι δε ομάδες απαρτίζονταν από μικρά μόνο παιδιά. Τα τραγούδια ήταν τα ίδια και άλλαζαν μόνο τη λέξη ‘‘Κόλιαντα’’ σε ‘’Σούρουβα’’ δηλ καρποί καρύδια, κάστανα, κυδώνια και ψωμιά. Αντί δηλ να πούνε κόλιαντα μπαμπού μ’ κόλιαντα κι μένα κουλιαντίνα, έλεγαν σούρουβα μπάμπουμ σούρουβα κι μένα τσ’ σουρουβίνα.

Τραγουδούσαν για να μεταδώσουν τη χαρμόσυνη αγγελία της επικείμενης ανατολής η έλευσης του νέου χρόνου. Το έθιμο αυτό αναβιώνει τα τελευταία χρόνια από τον Ιππικό σύλλογο Σιάτιστας
«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ» με μια κλαδαριά στην πλατεία της Γεράνειας (κάτω Σιάτιστα) και τον Σύλλογο Αμπελουργών Σιάτιστας «Ο Άγιον Τρύφων» (άνω Σιάτιστα
Απαραίτητο φαγητό για τα Χριστούγεννα, είναι οι σαρμάδες, που γίνονται με λάχανο τουρσί ‘’την αρμιά’’ χοιρινό κρέας, ρύζι και μπαχαρικά. Οι σαρμάδες συμβολίζουν όπως λέει η παράδοση, το σπαργάνωμα του θείου βρέφους στη φάτνη. Το φαγητό αυτό δε λείπει από κανένα τραπέζι Χριστουγεννιάτικο της Σιάτιστας και αποτελεί τον εκλεκτότερο μεζέ στις διασκεδάσεις του δωδεκαημέρου.

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς κάνουν τυρόπιτα ή κολοκυθόπιτα γλυκιά και μέσα βάζουν νόμισμα, τον παρά που λένε. Πριν αρχίσει το φαγητό κόβουν την πίτα κομμάτια για κάθε άτομο, στο σπίτι, χωράφια, αμπέλια, τα ζώα και κατόπιν ψάχνουν να βρουν το νόμισμα. Όποιος θα το βρει είναι ο τυχερός της χρονιάς και κάτι καλό θα του συμβεί.


30 Δεκεμβρίου 2019:  ΣΟΥΡΟΥΒΑ

20:00 Άναμμα Κλαδαριάς στην Πλατεία της Χώρας Σιάτιστας από το Σύλλογο Αμπελουργών Σιάτιστας  «Ο Άγιον Τρύφων»
21:00 Άναμμα Κλαδαριάς στην Πλατεία Γεράνειας από τον Ιππικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος»


Κάντε μια ΔΩΡΕΑ οποιοδήποτε ποσού στο Siatista-Info και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε...