Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα στον Κόσμο Ξακουσμένη: «Μες το χορό που σέρνουνε»

 

Το 1918 κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη το βιβλίο του Σιατιστινού Γιάννη Τόζη (Ιωάννη Τόζιου) "Αόρατες Αναλαμπές", με ποιήματα και λίγα πεζά.

Στις σελίδες 35 με 39 συμπεριλαμβάνεται και το ποίημα Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ, γνωστό κυρίως με τον τίτλο "Μες το χορό που σέρνουνε", όπου ο συγγραφέας  παρουσιάζει έμμετρα, σύντομα, και πληρέστατα την ιστορία της Σιάτιστας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το ποίημα είχε απαγγελθεί σε μια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Σιατιστέων η "Σιάτιστα" στη Νέα Υόρκη. 

Ο Γιάννης Τόζης ήταν παιδί φτωχής οικογένειας που αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, για να πάει στα 15 του χρόνια μετανάστης στις ΗΠΑ. Από το Δημοτικό σχολείο ακόμα είχε διαφανεί η καλλιτεχνική του φύση. Ο Τόζης σχεδόν όλη τη μέρα δούλευε γουναρική, τις ελεύθερες όμως ώρες του διάβαζε, διάβαζε πολύ και έκανε σημαντικές δημοσιεύσεις για την ιστορία της Σιάτιστας και για τα εθνικά μας θέματα.


Το 1934 στις γυμναστικές επιδείξεις οι μαθήτριες χόρεψαν το τραγούδι "η Σιάτιστα" το οποίο μελοποίησε ο γυμναστής του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Θεοχάρης Βαρβέρης (1886-1977) από τη Σιάτιστα.

Πηγές
Ιωάννης Αργυρίου Τόζιου, Αόρατες Αναλαμπές, Νέα Υόρκη 1918.
Εφημερίδα ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ, φ.370, 10.6.1934.
http://www.siatistanews.gr/siatista/SIATISTA-e-apotyposi/Apotyposi/Dromoi-text/123-Tozi.html


Βέροια 5/11/2019
Καλλιόπη Μπόντα


*Φωτογραφία:Αρχείο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας*Αναδημοσίευση από τον Νοέμβριο του 2019 

Top Post Ad

---------------

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael