Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κληροδότημα "Κωσταντίνου Σαχίνη"- Πόσα χρήματα χάθηκαν για τα Σχολεία της Σιάτιστας;


Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα φωτογράφησε το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Φειδία 8. Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας ανήκει στο Κληροδότημα Κωνσταντίνου Σαχίνη.


Στην περίοδο της 4η Νοεμβρίου, είχα αναρτήσει το απόκομμα της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" του 1912. Ήταν το ευχαριστήριο της οικογένειας του ήρωα Γεώργιου Καπιτσίνη, προς όσους της συμπαραστάθηκαν στο πένθος της. Η Καλλιόπη Μπόντα, που μου το απέστειλε, με συμβούλεψε να διαβάσω και την αμέσως από κάτω ανακοίνωση. Εκείνες τις μέρες πέθανε και ο Κωνσταντίνος Σαχίνης.



Ας δούμε όμως περισσότερα για αυτό το ακίνητο. Όπως προκύπτει από τον πίνακα με τίτλο “ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ” που είναι αναρτημένος από παλιά στην ιστοσελίδα του δήμου.

Στον πίνακα στην στήλη, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ αναγράφει

Διάθεση εσόδων υπέρ των εκπαιδευτικών καταστημάτων της πόλης της Σιάτιστας.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το περιεχόμενο των κελιών των επόμενων στηλών.

ΈΔΡΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ
Σύλλογος προς διάθεση των ελληνικών γραμμάτων. Κατά την διαθήκη του Σαχίνη, ο σύλλογος δεν είναι ιδιοκτήτης της περιουσίας απλά του ανέθεσε τη διοίκηση της, προκειμένου τα έσοδα της να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των σχολείων της Σιάτιστας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ -ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ,
Δεν αποδόθηκαν στην πραγματικότητα ποτέ χρήματα προς τα σχολεία της Σιάτιστας και ο Σύλλογος δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του αρνήθηκε την παροχή κάθε πληροφορίας προς το δήμο Σιάτιστας. Η επικοινωνία κατέστη ανέφικτη ήδη από τη δεκαετία του 1980 οπότε και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Όπως προκύπτει από το με αριθμό 54051/911 από 21-10-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, καλείται ο Σύλλογος να εκτελέσει την επιθυμία του διαθέτη, καθώς επίσης και να υλοποιήσει την με αριθμό 7833/2001 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, καθώς επίσης και να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων από το ακίνητο ι να προχωρήσει σε έξωση του μισθωτή.

Ο Δήμος Σιάτιστας οφείλει να διεκδικήσει την περιουσία, καθώς έχει ταχθεί προς όφελος των εκπαιδευτηρίων της Σιάτιστας ενώ στο Σύλλογο ο οποίος ποτέ δεν τον εκμεταλλεύτηκε κατά το όφελος του διαθέτη αφέθηκε η διαχείριση της επικαρπίας και όχι η κυριότητα της.

Στο Λεύκωμα Σιατιστέων Μνήμη παίρνουμε και άλλες πληροφορίες (ΕΥΕΡΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΩΤΗΤΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ – ΣΕΛ Γ4).

Κωνσταντινος Σαχίνης εκ Σιατίστης: Δια της από 19 Μαρτίου 1910 διαθήκης του κατέλιπε μιαν οικίαν εν Αθήναις και επί της Φειδίου 8, ήτις μετά τον θάνατον της θυγατρός του Αρετής Λαδοπούλου περιέρχεται εις τα «Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Σιατίστης.

Στην σελίδα Γ68 (Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΥΚΑ ΣΑΧΙΝΗ), η Βασιλική Σαχίνη – Σωσσίδου αποκαλύπτει την σχέση του αποκόμματος με το κτίριο επί της Φειδίου. Αναφερόμενη στα αδέρφια του πατέρα της, γράφει για ένα από αυτά, τον Κωνσταντίνο,

Ο οποίος (ο Κωνσταντίνος) με την διαθήκην του της 19.03.1910 εδώρησε σεβαστόν χρηματικόν ποσόν και την επί της οδού Φειδίου 8 εν Αθήναις οικίαν του εις τον Σύλλογον προς Διάδοσιν των Γραμμάτων, ίνα μετά τον θάνατον των τέκνων του Περικλέους, Μελπομένης συζ. Αριστείδου Ζάχου και Αρετής συζ. Γεωργίου Μοντεσάτου (είτα Λαδοπούλου) διαθέτη τα εξ΄αυτών εισοδήματα υπέρ των εκπαδεθτικών καταστημάτων της Σιάτιστας.

Από το άρθρο της Βασιλικής Σωσσίδου προκύπτει πως το 1971, ο μόνος εν ζωή εκείνη την περίοδο είναι η Αρετή.

Για πόσα χρόνια άραγε δεν διατέθηκαν χρήματα για τα σχολεία της Σιάτιστας; Αυτή ίσως ήταν και η απορία του φωτογράφου!

Για την ιστορία της οικογένειας Σαχίνη δεν θα σταματήσω εδώ. Θα δούμε με ποια αρχοντικά συνδέεται η ιστορία αυτής της οικογένειας.

Θα προσθέσω όμως και την δικιά μου απορία. Πόσα πράγματα θα αλλάξουν στον Δήμο, όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή της περιουσίας του; Καταγραφή που διευκολύνεται όταν υπάρχουν και τα διαθέσιμα εργαλεία.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael