Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πόσο επικίνδυνες είναι οι οδοντόκρεμες;

Το φθόριο είναι επικίνδυνη χημική ουσία. Ιόντα φθορίου περιέχονται στις οδοντόκρεμες για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Πόσο ασφαλείς είναι πράγματι οι οδοντόκρεμες; 

 

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι γονείς έχουν διαφορετικές απόψεις για το εάν θα πρέπει να πλένονται τα δόντια των παιδιών τους με οδοντόκρεμες που περιέχουν ιόντα φθορίου. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία τους. Είναι σωστό αυτό; Οχι, λένε οι ειδικοί.

Σημαντικός παράγοντας
«Τα ιόντα φθορίου είναι σημαντικός παράγοντας για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης τερηδόνας» ισχυρίζεται ο Στέφαν Τσίμερ, ειδικός γιατρός για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν πάνω από 300 διεθνείς κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των ιόντων φθορίου.

Το πλύσιμο των δοντιών δυο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει ιόντα φθορίου προστατεύει κατά 30% περισσότερο σε σχέση με την οδοντόκρεμα που δεν περιέχει.

Υπάρχουν όμως και άλλοι μύθοι σε σχέση με τις οδοντόκρεμες με ιόντα φθορίου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος τις χρησιμοποιεί συστηματικά δεν θα πάθει ποτέ τερηδόνα. Λάθος. Οποιος χρησιμοποιεί τέτοια οδοντόκρεμα, στατιστικά πράγματι αποκτά σπανιότερα τερηδόνα. Η εμφάνιση όμως της ασθένειας είναι σύνθετη διαδικασία.

Σημαντικό είναι η αφαίρεση της πέτρας από την επιφάνεια και τα πλαϊνά των δοντιών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η καλή οδοντόκρεμα σίγουρα βοηθάει αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραμελημένη ιατρική φροντίδα, ούτε να καταπολεμήσει τις τροφές που περιέχουν συστατικά τα οποία ευνοούν την εμφάνιση της τερηδόνας.


Οι επικίνδυνες ποσότητες


Καλό βούρτσισμα δυο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με ιόντα φθορίου

Ακόμη, ταυτίζονται συχνά τα ιόντα φθορίου με το φθόριο, το οποίο είναι επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ιόντα φθορίου είναι ενώσεις φθορίου και διαφέρουν μεταξύ τους. Οι οδοντόκρεμες αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται άφοβα και από παιδιά, διαφορετικά η τερηδόνα μπορεί να σταθεί αιτία να χάσουν τα δόντια τους.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που τα παιδιά καταπιούν μεγαλύτερες δόσεις οδοντόκρεμας, γεγονός που συμβαίνει πολύ συχνά; Και εκεί δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους οδοντίατρους, πρόβλημα υγείας.
Υπάρχει και στη φύση

Παιδί που ζυγίζει 15 κιλά θα πρέπει να καταπιεί τουλάχιστον 75 milligram φθορίου για να κινδυνεύσει η ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταπιεί δυο παιδικές οδοντόκρεμες ή μια οδοντόκρεμα για ενήλικες.

Οσο για τους ενήλικες, άνδρας που ζυγίζει 90 κιλά θα πρέπει να καταπιεί 20 με 40 οδοντόκρεμες για ενήλικες ώστε η ζωή του να τεθεί σε κίνδυνο. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;

Το φθόριο υπάρχει παντού στη φύση σε μικρές ποσότητες. Υπάρχει στις τροφές ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς, στο μαύρο τσάι ή τα ψάρια. Οι ποσότητες όμως αυτές δεν επαρκούν για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τερηδόνας.

Πηγή: Deutche Welle


in.grTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael