Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αγωγή κατά του Δήμου Βοΐου από γονείς ενός ανήλικου που τραυματίστηκε, σε γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Τσοτύλι

Ο Δήμος Βοΐου αποφάσισε την εξωδικαστική συμβιβαστική επίλυση της δικαστικής διαφοράς με την απόδοση σε αυτούς χρηματικού ποσού ύψους 7.000,00 €


Σε αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης προχώρησαν, πριν από ένα έτος περίπου και συγκεκριμένα την 1/11/2018,  οι γονείς ενός ανήλικου παιδιού. Ο ανήλικος υιός των εναγόντων, ηλικίας σήμερα 14 ετών, την 29-04-2018, σε ηλικία 13 ετών, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο σε γήπεδο ποδοσφαίρου 5 Χ 5, το οποίο κατασκευάστηκε από το Δήμο Βοΐου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τσοτυλίου, τραυματίστηκε από την πτώση σιδερένιας δοκού της εστίας (τέρματος) με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να υποστεί τραύματα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, στην αγωγή τους οι γονείς ζητούσαν: 
α) Για λογαριασμό του ανήλικου υιού τους το ποσό 3.249,20 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στη θετική τους ζημία και ειδικότερα στις δαπάνες στις οποίες προέβησαν για την αποκατάσταση της υγείας του β) το ποσό των 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη του ανήλικου υιού τους και γ) το ποσό των 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης των εναγόντων ατομικά (ποσό 3.000 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς), την οποία υπέστησαν ως γονείς του ανήλικου. Τέλος επιζητούσαν την καταδίκη του Δήμου στην καταβολή της δικαστικής τους δαπάνης και της αμοιβής της πληρεξούσιας δικηγόρου τους.

Ο Δήμος Βοΐου ανέθεσε την υπόθεση σε δικηγόρο ο οποίος και γνωμοδότησε ότι η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου 5Χ5 στην Κοινότητα Τσοτυλίου έγινε από το Δήμο Βοΐου, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες κι η σχετική νομοθεσία για τους αθλητικούς χώρους. Λειτουργεί δε με ευθύνη του Δήμου και η δημοτική αρχή οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του. Οπότε στην συγκεκριμένη περίπτωση του τραυματισμού βρίσκουν εφαρμογή νομικές διατάξεις, που αφορούν τις περιπτώσεις εκείνες όπου ανακύπτουν διαφορές αστικής αντικειμενικής ευθύνης, μεταξύ δήμου και τρίτου. Έτσι, ο δήμος ενέχεται σε αποζημίωση, για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του που βρίσκονται στην υπηρεσία του κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί. 


Με βάση τα προαναφερόμενα ο δικηγόρος του Δήμου Βοΐου πρότεινε τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, με τους ενάγοντες, θεωρώντας ως εύλογη αποζημίωση, τόσο για την ηθική βλάβη, όσο και για την θετική ζημία, συνολικά το ποσό των εφτά χιλιάδων ευρώ (7.000,00 €), κρίνοντας ως την καλύτερη εξέλιξη, γιατί εκτός των άλλων η εκδίκαση της επίδικης αγωγής ενώπιον του δικαστηρίου θα είχε, εκτός του κινδύνου να υποχρεωθεί ο δήμος σε αποζημίωση πιθανόν μεγαλύτερη, να επιβαρυνθεί με δικαστικά έξοδα και την επιδίκαση δικαστικής δαπάνης. Η συγκεκριμένη πρόταση – γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από την πλευρά της οικογενείας κι έτσι η μεταξύ τους διαφορά λύθηκε με εξωδικαστικό τρόπο.

Πηγη: kozan.gr









Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael