Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο ήρωας της Μάχης της Σιάτιστας 4 Νοεμβρίου 1912

https://i.imgur.com/Cm3oK25.jpg

Με την ευκαιρία της γιορτής 1912-2022

Στις 4 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώνονται 110 χρόνια της μεγάλης και ιστορικής εκείνης ημέρας κατά την οποία ο ηρωικός Ελληνικός στρατός έγραψε με το αίμα του το ηρωικό έπος της Σιάτιστας.


Η ημέρα αυτή κάθε χρόνο μας υποχρεώνει ευλαβικά να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Σιάτιστας. Ένας από τους ήρωες εκείνους που θυσιάστηκαν γι' αυτήν ήταν και ο υπολοχαγός Γεώργιος Καπιτσίνης, που έλαβε μέρος στη μάχη με 300 Κρήτες εθελοντές. Ο Γεώργιος Καπιτσίνης γεννήθηκε στην Μονεμβασιά της Πελοποννήσου το 1370. Ήταν γιος του Π.Λ. Καπιτσίνη και ανεψιός του πολυεκατομμυριούχου Ιωάννου Καπιτσίνη.
 (εφημερίδα "Εμπρός" Νοέμβριος 1912)

Τελείωσε τα εγκύκλια μαθήματα στην Αθήνα, κατόπιν μπήκε στην σχολή των Ευελπίδων και αποφοίτησε με τον βαθμό του υπολοχαγού του πυροβολικού. Διακρίθηκε στη κοινωνία των Αθηνών χάρη στην φιλομάθεια, την ευφυΐα του, την ανδρική ομορφιά του και την γενναιότητά του. Εκτός από τα άλλα χαρίσματά του, ήταν καλός ιππέας, ξιφομάχος δεινότατος και σκοπευτής δεξιότατος. Ως αξιωματικός φημιζόταν για την εξαιρετική του μόρφωση και την ιδιοφυία του στα μαθηματικά.

 (εφημερίδα "Εμπρός" Νοέμβριος 1912)

Ήταν ένας από τους άριστους αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού, αλλά για ιδιωτικούς λόγους παραιτήθηκε και πήγε στο Σικάγο, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Κατόπιν πήγε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, όπου εκπαιδεύτηκε αεροπόρος με σκοπό να επανακαταταγεί  στον Ελληνικό στρατό για να αξιοποιήσει τα νέα του προσόντα. Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος έσπευσε στην φωνή της πατρίδας. Στις 4 Νοεμβρίου του 1912, ώρα 12 μ. οι ελληνικές προφυλακές συμπλέκονται με τον τουρκικό στρατό στο ύψωμα Γκραντίστι της Σιάτιστας. Ο αγώνας ήταν σκληρός. Η πυκνή ομίχλη ανάγκασε τους μαχητές να αναρριχηθούν στους βράχους του μακεδονικού Σουλίου.
 (εφημερίδα "Εμπρός" Νοέμβριος 1912)

Πυροβολισμοί, λογχισμοί, φωνές, αίματα, θάνατος παντού. Επί τέλους οι Έλληνες ανάγκασαν τον εχθρό να εγκαταλείψει το ύψωμα και να φύγει προς την Καστοριά. Η μάχη κράτησε μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπου στο ύψωμα Γκραντίστι πέφτει ηρωικά μαχόμενος ο υπολοχαγός Γεώργιος Καπιτσίνης από σφαίρα που τον βρήκε στο κεφάλι. Το ύψωμα Γκραντίστι με το 483/1969 Β.Δ. πήρε το όνομά του. Ας είναι αιώνια η μνήμη του ήρωα αυτού και όλων εκείνων που με τη θυσία τους στη Σιάτιστα επισφράγησαν την ελευθερία, στην Ελληνική δε ιστορία προσέθεσαν νέα σελίδα δόξας. Για τη μάχη της Σιάτιστας, ο αείμνηστος Μιχαήλ Αναστασάκης γράφει τα εξής στις ιστορικές του αφηγήσεις του 1912:
"Εάν η Σιάτιστα έπιπτε τα όρια του Ελληνικού Κράτους θα ήσαν νοτιώτερον της Φλωρίνης’’. Ο δε Στρατηγός Κλαδάς γράφει ‘‘Η μάχη της Σιατίστης είναι μοναδική εις το είδος της κατά τους Βαλκανικούς αγώνας’’.

Γεώργιος Μ. Μπόντας Τέως Δ/ντής  Δημόσιας Βιβλιοθήκης ΣιάτισταςΔιαβάστε περισσότερα: siatista.webnode.com

Siatista-Info

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael