Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία
Ψήφισμα Π. Σ. Δυτικής Μακεδονίας για πρόσληψη μέλους οικογενείας θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων σε εργολαβίες ΔΕΗ
Ομόφωνα πέρασε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, ψήφισμα που αφορά πρόσληψη στη ΔΕΗ μέλος οικογενειών που έχασαν τον «άνθρωπό τους» σε «εργατικό δυστύχημα» που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργολαβικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ψήφισμα έφερε στη συνεδρίαση του Π.Σ, που έγινε Παρασκευή 22/11/2019 η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και η εξέλιξη της υπόθεσης έχει ως εξής:
Στη ΔΕΗ ισχύει ότι, τακτικός εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα που έγινε εν ώρα εργασίας προσλαμβάνεται άλλο μέλος της οικογένειάς του στη ΔΕΗ. Αυτό αργότερα επεκτάθηκε και στους έκτακτους εργαζόμενους μετά από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Δεν ισχύει όμως για τους εργαζόμενους που χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας σε εργολαβίες που εκτελούνται σε χώρο της ΔΕΗ για τη ΔΕΗ.
Με αφορμή (μακάρι να είναι και τελευταίο) το «θανατηφόρο δυστύχημα» του 35χρονου Λάζαρου Πανιτσίδη, πατέρα δυο παιδιών (το ένα 6 μηνών και το άλλο 3 χρονών, τότε) το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» με επιστολή του ζήτησε από το Δ.Σ της ΔΕΗ να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή να πάρει απόφαση, ώστε να ισχύσει ο κανονισμός ΔΕΗ και για αυτή τη μερίδα των εργαζομένων.
Το Δ.Σ της ΔΕΗ ανταποκρίθηκε θετικά σ αυτό το αίτημα και σε συνεδρίασή του που έγινε στις 7/12/2017 ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα και αποφάσισε να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία του νόμου) από το αρμόδιο υπουργείο.
Έκτοτε το θέμα αυτό σέρνεται επί δυο χρόνια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Ενέργειας χωρίς να υπάρχει καμιά απάντηση παρότι όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι είναι δίκαιο αίτημα.
Θεωρούμε πολύ θετική και πολύ χρήσιμη αυτή την απόφαση του Π.Σ που παρότι δεν είναι οι προσλήψεις στην αρμοδιότητά του είναι σίγουρο όμως ότι θα βοηθήσει να «ξεκολλήσει» το θέμα από τα «συρτάρια της αδιαφορίας»
Πρόσληψη στη ΔΕΗ μέλους της οικογένειας θανόντος σε εργατικό δυστύχημα, εργαζόμενων σε εργολαβία της ΔΕΗ.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες που διενεργούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ υφίστανται χρόνια τώρα πολλαπλές αδικίες σε ότι αφορά τα μισθολογικά αλλά και στις εργασιακές και ασφαλιστικές τους σχέσεις. Εδώ δεν ισχύει το «ίση αμοιβή για ίση δουλειά» και γενικότερα η ισονομία. Αυτό δεν γίνεται μόνο στη ζωή αλλά και στο θάνατο!
Συγκεκριμένα αν τακτικός εργαζόμενος της ΔΕΗ χάσει τη ζωή του σε «εργατικό δυστύχημα» τότε προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογενείας του στη ΔΕΗ. Αυτό είναι σωστό γιατί οι οικογένειες αυτές εκτός από τον αφόρητο πόνο έχουν να αντιμετωπίσουν και την επιβίωση που γίνεται πολύ δύσκολη μετά την απώλεια του ανθρώπου που με το μεροκάματό του έφερνε «τα προς το ζειν». Όμως αυτό, παρότι έγινε κάποια ρύθμιση και για τους έκτακτους, δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες όπου είχαμε αρκετά «θανατηφόρα δυστυχήματα»
Με αφορμή το τελευταίο τραγικό «θανατηφόρο δυστύχημα» που έγινε πριν δυο χρόνια στο Ορυχείο Καρδιάς όπου έχασε τη ζωή του ο 35χρονος Λάζαρος Πανιτσίδης πατέρας δυο παιδιών (το ένα 6 μηνών και το άλλο 3 χρονών, τότε) το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» με επιστολή του ζήτησε από το Δ.Σ της ΔΕΗ να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή να πάρει απόφαση, και να φροντίσει για νομοθετική ρύθμιση, αν είναι απαραίτητο, ώστε να ισχύει και για αυτή τη μερίδα των εργαζομένων ότι και για τους τακτικούς.
Το Δ.Σ της ΔΕΗ ανταποκρίθηκε θετικά σ αυτό το αίτημα και σε συνεδρίασή του που έγινε στις 7/12/2017 ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα και αποφάσισε να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία του νόμου) από το αρμόδιο υπουργείο. Έκτοτε το θέμα αυτό σέρνεται επί δυο χρόνια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Ενέργειας χωρίς να υπάρχει καμιά απάντηση παρότι όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι είναι δίκαιο αίτημα και μάλιστα ο προηγούμενος υφυπουργός εργασίας δεσμεύτηκε δημόσια μέσα από το κτίριο της Περιφέρειάς μας ότι είναι θέμα διαδικαστικό και μόλις κατέβει στην Αθήνα θα τελειώσει.
Όμως παρόλα αυτά δεν υπάρχει ακόμα καμιά νομοθετική ρύθμιση, καμία απόφαση που να δικαιώνει αυτούς τους ανθρώπους ούτε κάποιο ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ και την Πολιτεία για το πώς επιβιώνουν αυτές οι οικογένειες. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το θέμα αυτό πέρασε θετικά από το Υπουργείο Ενέργειας και βρίσκεται στο νομικό τμήμα του.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει να στηρίξει αυτό το αίτημα των συγγενών των αδικοχαμένων εργαζομένων σε εργολαβίες που διενεργούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ στέλνοντας το ψήφισμα αυτό στα αρμόδια υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς. Επίσης εντέλλεται ο Περιφερειάρχης ή Σύμβουλος που ο ίδιος θα ορίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο κατάλογος αυτός δεν είναι επίσημος από τη ΔΕΗ ή άλλη κρατική υπηρεσία γιατί αναζητήσαμε στοιχεία και δεν είχαν ή δεν ήθελαν να μας δώσουν. Ο κατάλογος έγινε μετά από μια ερασιτεχνική έρευνα του Στέφανου Πράσσου στον τοπικό τύπο. Αυτή η διευκρίνηση γίνεται γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι νεκροί που εμείς δεν τους βρήκαμε και δεν τους καταγράψαμε