Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Με λαμπρότητα γιόρτασε η Σιάτιστα τα 107α ελευθέριά της (φωτο-βίντεο)



Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα στην Σιάτιστα η εκατοστή έβδομη επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου παιάνιζε εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις 8 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, πλαισιωμένο τους Ιερείς της Μητροπόλεως, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.
Στις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Σιάτιστας βρέθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γ. Φίλιος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα απελευθέρωσης της πόλης.
Επίσης στην κάμερα του Siatista-Info μίλησε για την ημέρα ο Λαογράφος της Σιάτιστας κ. Γεώργιος Μπόντας.
Στις 11:30 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της πόλης, καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας. 

Η κατάθεση έγινε από τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.
 Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από διμοιρία της 9ης ταξιαρχίας πεζικού Κοζάνης.

Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων έγινε παρατέθηκε δεξίωση στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.
 
Η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κακόν καιρικών συνθηκών.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στο μνημείο που βρίσκεται στο ύψωμα Γκραντίστι, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο, πλαισιωμένο από τους ιερείς της Μητροπόλεως π. Στέργιου, π. Γρηγορίου π. Δημητρίου, με την παρουσία των τοπικών αρχών και  πλήθους κόσμου. 


Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, ο δρόμος προς το ύψωμα Γκραντίστι, ονομάστηκε Γεωργίου Καπιτσίνη, του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.

     Γ.Γ. Siatista-Info

Δείτε το βίντεο του
Siatista-Info:

 
Δείτε φωτογραφίες
Siatista-Info: Με λαμπρότητα γιόρτασε η Σιάτιστα τα 107α ελευθέριά της (4-11-2019)








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael