Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αρκούδα έχει πανικοβάλει την πόλη της Φλώρινας - Σύσκεψη για τη λήψη μέτρωνΣτη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρόσφατου περιστατικού προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή - και πιο συγκεκριμένα στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας -  θα προχωρήσουν αρμόδιες υπηρεσίες την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Η αρμόδια υπηρεσία του δασαρχείου συνιστά στους κάτοικους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν το χώρο του Ζωολογικού Κήπου και σε περίπτωση που αντιληφθούν την αρκούδα στην περιοχή, να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ή το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας.

Με ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την παρουσία του ζώου σε κατοικημένη περιοχή ή την σύλληψη και απομάκρυνσή του.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας κ Σοφία Γλούφτση, «το ζώο έχει παρουσιάσει προβληματική συμπεριφορά. Εδώ και μια εβδομάδα κινείται σε κατοικημένη περιοχή, μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου και ως εκ τούτου, τόσο το δασαρχείο όσο και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο θα προτείνουμε την απομάκρυνσή του».

Ωστόσο, όπως η ίδια διευκρίνισε και με αυτή την λύση υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, στο άμεσο μέλλον, «το ζώο να επιστρέψει εκ νέου στην περιοχή».

Η κ. Γλούφτση ανέφερε ότι η αρκούδα είναι νεαρής ηλικίας έως τριών ετών και πιθανολογεί ότι είναι κάποιο από τα αρκουδάκια της μαμάς αρκούδας πού πριν από μερικά χρόνια είχε εμφανιστεί στο ίδιο σημείο και τρεφόταν με τα φρούτα δένδρων σε παρακείμενα χωράφια πέριξ της πόλης.

Ο κ.Σπύρος Ψαρούδας από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ανέφερε πως έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή θερμικές κάμερες για να μπορούν οι υπηρεσίες του δασαρχείου και τών άλλων υπηρεσιών που συμμετέχουν στην διαχείριση του περιστατικού να βλέπουν τις κινήσεις της αρκούδας κατά την διάρκεια της νύκτας. Όταν εντοπιστεί το ζώο «με τα αποτρεπτικά μέσα που έχουμε υποδείξει στην δασική υπηρεσία, να γίνει η απομάκρυνση του»

Τα αποτρεπτικά μέσα είναι κόρνες, φωτοβολίδες κρότου- λάμψης αλλά όπως παραδέχθηκε η δασάρχης της Φλώρινας, η υπηρεσία δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην προμήθειά τους - αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα ενώ προς το παρόν χρησιμοποιούνται τα αποτρεπτικά μέσα της Περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ».


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

kathimerini.grTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael