Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το φτωχό κράτος που διπλασιάζει τους μισθούς των δασκάλων


Στο μακρινό Μπουτάν που μετρά την επιτυχία του με την ευτυχία των κατοίκων, οι γιατροί και οι δάσκαλοι αμείβονται καλύτερα απ’ όλους
Το φτωχό κράτος που διπλασιάζει τους μισθούς των δασκάλων
Το Βασίλειο του Μπουτάν είναι μια μικρή βουδιστική χώρα «σφηνωμένη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, με μόλις 750.000 κατοίκους. Δεν έχει φανάρια στους δρόμους, τα προϊόντα καπνού είναι απαγορευμένα, το ίδιο και το κυνήγι και το ψάρεμα. Κατακλύζεται από δέντρα, ζούγκλες και βουνά. Και φροντίζει για τους κατοίκους του επενδύοντας στην υγεία και τη μόρφωση.

Το Μπουτάν σχεδόν διπλασιάζει τους μισθούς των δασκάλων και των γιατρών, κάνοντας τα δύο επαγγέλματα τα πιο καλοπληρωμένα της χώρας, σύμφωνα με το World Economic Forum. Εκείνοι με εμπειρία έως 10 χρόνια, παίρνουν 35% αύξηση. Όσοι έχουν εμπειρία 10-20 χρόνια, παίρνουν 45% αύξηση. Μέχρι πρόσφατα, το επάγγελμα του δασκάλου ήταν από τα πιο κακοπληρωμένα.

Η πολιτική αυτή μοιάζει με κάτι που ίσως θα περιμέναμε από μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χώρες. Μα το μικρό βασίλειο των Ιμαλάϊων είναι διάσημο για την πολιτική της ευτυχίας του, αφού μετρά την επιτυχία του με βάση το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι κάτοικοί του, όχι υπολογίζοντας μόνο την οικονομική άνοδο, όπως αναφέρει ο Guardian. 

Η ιδέα των αυξήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό, Lotay Tshering, ο οποίος είναι και γιατρός. Εκλέχθηκε όταν υποσχέθηκε να μειώσει τις ανισότητες. Κι εκείνος ξεκίνησε από τις βάσεις ενός κράτους: την υγεία και την παιδεία.


doctv.gr

dinfo.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael