Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο Δήμος Βοϊου για την αξιοποίηση του Ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠΑΝΤΖΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το Τραμπάντζειο ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Βοΐου που περιτριγυρίζεται από την Μητρόπολη Σισανίου & Σιατίστης με το Εκκλησιαστικό της Μουσείο, τον επιβλητικό Άγιο Δημήτριο του Αριστοτέλη Ζάχου, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, το Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη, βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να ξεκινήσει την διαδρομή του ο επισκέπτης της πόλης μας προς το ιστορικό κέντρο της Χώρας.

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Σιάτιστας (ΚΠΕ) που στεγάζεται στον ισόγειο ορόφου του Ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνάσιο Σιάτιστας έχει πρακτικά σταματήσει την λειτουργία του. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου στεγάζονται η Παλαιοντολογική Συλλογή και η Βοτανική Συλλογή. Το Τραμπάντζειο ανοίγει τις πόρτες του είτε για τους επισκέπτες των συλλογών είτε για αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που τελούνται στην αίθουσα τελετών. 

Ένα κτίριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με τα πλεονεκτήματα που περιγράφηκαν ανωτέρω, είναι κλειστό στο συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Το σχολείο στο οποίο μαθήτευσαν για εκατό και πλέον χρόνια τα παιδιά της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής μας δεν είναι πλέον ένα συνεχώς ενεργό κομμάτι της ζωής της πόλης.
Η νέα Δημοτική Αρχή πριν ακόμα από την ανάληψη των καθηκόντων της, υλοποιεί τον σχεδιασμό της για την επανένταξη του Τραμπαντζείου στην ζωή της πόλης μας. Έχει παράλληλα αντιληφθεί αυτό που δυστυχώς δεν είχε γίνει αντιληπτό στο παρελθόν. Το μέγεθός της απουσίας των δράσεων του ΚΠΕ. 


Προς αυτή την κατεύθυνση διενεργείται κύκλος επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από τις επαφές αυτές προέκυψε ότι η λειτουργία του ΚΠΕ μπορεί να εξασφαλιστεί και χωρίς της χρήση των αιθουσών της αριστερής πτέρυγας του ισόγειου ορόφου του Τραμπαντζείου. Είναι μια ευκαιρία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας που θα συμβάλλει και σε ένα δεύτερο στόχο. Στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Όταν το αίτημα μας για την διάθεση αυτών των αιθουσών από το ΚΠΕ στο Δήμο έγινε αποδεκτό, και έτσι επιλέχθηκε η μεταφορά του Γραφείου Τουρισμού εκεί. Η στέγαση του σε ένα κτίριο με πολύπλευρη αξία, που βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα σημείο καταλληλότερο βοηθάει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Σκοπός ύπαρξης του Γραφείου Τουρισμού θα είναι και η συγκέντρωση όλου εκείνου του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη της περιοχής μας και ο σχεδιασμός – υλοποίηση δράσεων για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, που κομμάτι της είναι και το ίδιο το Τραμπάντζειο. Θα είναι το πρώτο σημείο επαφής των επισκεπτών της περιοχής μας με το τουριστικό προϊόν της. Ο ρόλος του γραφείου φυσικά και είναι κοινωφελής. Όσο αφορά την χρήση των αιθουσών αυτή παραμένει η ίδια, αυτή των γραφείων. Δεν έγινε και δεν θα γίνει κάποια αλλαγή που να απαιτεί την παρέμβαση της όποιας αρμόδιας υπηρεσίας. 

Οι Σιατιστινοί νιώθουν μεγάλη εκτίμηση για την καθηγήτρια Αικατερίνη Ζωγράφου που υπηρέτησε για πολλά χρόνια την εκπαίδευση μέσα στις αίθουσες του Τραμπάντζειου Γυμνασίου. Αναγνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια, ακούραστα, συμβάλλοντας στην έρευνα και την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βοΐου.

Αναγνωρίζουμε το άγχος της. Για τα χρόνια που πέρασαν ανεκμετάλλευτα και τις ευκαιρίες που χάθηκαν. Οι επιλογές μας για το Τραμπάντζειο κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, στο ίδιο όραμα με αυτή και ελπίζουμε οι διευκρινίσεις μας να έδιωξαν τις όποιες ανησυχίες και προβληματισμούς που έχει μέσα της και νιώθουμε ότι σαφώς θα προτιμούσε για το Τραμπάντζειο την εικόνα ενός ενεργού κομματιού της ζωής της πόλης μας.

https://www.siatista-info.com/2019/10/blog-post_888.html





Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael