Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το Άσκιο γεμίζει αιολικά πάρκα – Θετικός ο δήμος στις ανεμογεννήτριες στα βουνά




Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου στο Βόιο ήταν και οι απόψεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) «ΑΣΚΙΟ III», ισχύος 50,4ΜW στις θέσεις «Κορυφή/Άγιος Προκόπιος/Κουφόξυλια», Δήμων Βοίου/Κοζάνης & Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης», με Φορέα του έργου: Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. Εισηγητής ήταν αντιδήμαρχος ο κ. Πήττας Θ. , ο οποίος με ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Γαλατινής, αλλά και την θετική γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας εισηγήθηκε θετικά για το αιολικό πάρκο. Παρόλα αυτά ο δήμαρχος κ. Χρήστος Ζευκλής μετέφερε το θέμα για μια επόμενη συνεδρίαση ώστε να διαπραγματευτεί με τους κατασκευαστές ανταποδοτικά έργα για την τοπική κοινωνία.

Φυσικά αν μέχρι τη Δευτέρα που μας πέρασε δεν δοθεί κάποια απάντηση, θεωρείται θετική η γνωμοδότηση του δήμου στο αιολικό του Ρόκκα με το Άσκιο πια να έχει τρία μεγάλα αιολικά πάρκα και σύντομα η ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον άλλα δύο, ένα προς Δαμασκηνιά και ένα προς Πεντάλοφο. Μάλιστα όλες οι δημοτικές παρατάξεις δείχνουν θετικές στην κατασκευή των πάρκων παρά τα όσα αναφέρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο φυσικό περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής επιδιώκει αφενός τη συμφωνία της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου την μικρότερη παρέμβαση στο περιβάλλον από το δίκτυο και τα μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη πέρα από το θεσμοθετημένο ειδικό τέλος 3% που παρακρατείται υπέρ των δήμων και των πολιτών. Και ο Δημήτρης Κοσμίδης και ο Λάζαρος Γκερεχτές είναι θετικοί για το έργο με το Μιχάλη Καραμπατζιά να είναι υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειες εφιστώντας την προσοχή στην άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων χωρίς τελικά ο λαός να είναι ωφελημένος.

Πριν από χρόνια στο Μπούρινο σταμάτησε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο του Ρόκκα σε περιοχή Natura, όπου ύδρευε και τη Σιάτιστα μετά από απόφαση του τοπικού της συμβουλίου. Τώρα υπάρχει ένα αιολικό πάρκο του Ελλάκτωρ στην περιοχή Εράτυρας -Γαλατινής, 64 MW, ένα ακόμα στη Σιάτιστα -Γαλατινή 34 MW της Βενταβέλ Ενεργειακή Α.Ε. και του Ρόκκα ΑΒΕΕ στην περιοχή Γαλατινής -Κοζάνης 50 ΜW. Στα σκαριά είναι και άλλα δύο ακόμα με το δήμο πια να είναι θετικά προσκείμενος στην νέα πράσινη ανάπτυξη.

Όταν οι ανεμογεννήτριες αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, δημιουργούν τόνους αποβλήτων, επηρεάζουν την χλωρίδα και πανίδα, προκαλούν θόρυβο και γίνεται λόγος για μικρό όφελος σε σχέση με την καταστροφή που προκαλούν , ακόμα και στην Γερμανία που διαθέτει εμπειρία 30 χρόνων στα αιολικά πάρκα.



Ιωάννα Παπαδημητρίου  -  prlogos.gr






Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael