Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Άργος Πανόπτης: Μια από τις παραστάσεις του Αρχοντικού Χατζημιχαήλ-Κανατσούλη

Δεν φοβάσαι να μένεις σε ένα σπίτι όπου υπάρχει ζωγραφισμένος ο «Χάρος με τα πολλά κεφάλια»; 
Αυτήν την ερώτηση έκαναν πολλοί, στη γυναίκα που κατοικούσε στο Αρχοντικό Χατζημιχαήλ-Κανατσούλη τα τελευταία χρόνια, την Αγγέλω Τσακνάκη, όταν αντίκρυζαν την μία από τις παραστάσεις που απεικονίζονται στον ανεμοφράκτη του δωματίου με το όνομα ΠΑΝΘΕΟΝ. Η Αγγέλω βέβαια δεν ήταν μια γυναίκα που θα την φόβιζε μια τέτοια παράσταση. Αντίθετα καμάρωνε που έμενε στο σπίτι αυτό και το φρόντιζε.

Ο Άργος Πανόπτης στο Αρχοντικό Χατζημιχαήλ-Κανατσούλη

Δεν πίστεψα την απλοϊκή αυτή ερμηνεία για την συγκεκριμένη παράσταση και αναζήτησα απάντηση σε άρθρα που είχαν γραφτεί για την διακόσμηση των Αρχοντικών και παράλληλα απευθύνθηκα σε φίλους μου που μελέτησαν συγγράμματα Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Την απάντηση την πήρα από την φιλόλογο κ. Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου. «Στην παράσταση απεικονίζεται ο Άργος ο Πανόπτης».

Έψαξα και βρήκα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο ΠΑΝΘΕΟΝ του Χαρ. Μεγδάνη, όπου εντόπισα τα παρακάτω για τον Άργο Πανόπτη: Όταν ο Δίας ερωτεύτηκε την Ιώ, την μετέτρεψε σε αγελάδα για να γλιτώσει από τον θυμό της Ήρας. Η Ήρα όμως όταν είδε πως και ως αγελάδα η Ιώ ήταν όμορφη και ο Δίας πάλι πήγαινε σε αυτήν, ζήτησε από τον Δία να της χαρίσει την αγελάδα. Ο Δίας της την χάρισε και η Ήρα έβαλε τον Άργο Πανόπτη να την φυλάγει. Είχε δε ο Άργος καταγωγή από το γένος των θεών και είχε στο κεφάλι του εκατό μάτια από τα οποία κατά διαστήματα κοιμούνταν μόνο τα δύο …..

Ο Άργος Πανόπτης σε παράσταση αγγείου

Η σελίδα 248 από το βιβλίο ΠΑΝΘΕΟΝ του Μεγδάνη, όπου περιγράφεται ο μύθος του Δία, της Ιούς και του Άργου Πανόπτη. 



Η Αγγέλω Τσακνάκη στο Αρχοντικό Χατζημιχαήλ – Κανατσούλη (φωτογραφήθηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ κατά την επίσκεψή της στο Αρχοντικό το 2008. 


 Καλλιόπη Ντουμανάκη-Μπόντα

© Siatista-Info 2019

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael