Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πλαστικά μίας χρήσης «τέλος» - Ο ορίζοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνει στους πολίτες από δω και πέρα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καφέ, παγούρια για το νερό και ταπεράκια για το φαγητό, από τη στιγμή που τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις του, τόνισε την ολική απαγόρευση τους από το 2021, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί την πλήρη απαγόρευση τους από το καλοκαίρι του 2020, όπου θα κατατεθεί σχετικό νομοθέτημα.

«Κάθε μέρα που περνάει 39 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες και από αυτά μεγάλο ποσοστό γίνονται τροφή των ψαριών, που καταλήγουν στο πιάτο μας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την κυκλική οικονομία και τα πλαστικά μιας χρήσης.

Οπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΝ σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακουλών που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος, ενώ στις πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.

Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.Επίσης, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στις λαϊκές.


«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ταχεία υιοθέτηση της οδηγίας της Ε.Ε. για τη σταδιακή μηδενική χρήση των πλαστικών μίας χρήσης (η προθεσμία ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας εκπνέει στις 3/7/2021). Θέλουμε αυτό να το πετύχουμε έναν χρόνο νωρίτερα (δηλαδή, τον Ιούνιο του 2020). Δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση στη συνείδησή μας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Τα απόβλητα μιας βιομηχανίας μπορούν να αποτελέσουν τον θησαυρό μιας άλλης. Ετσι, ο κύκλος ζωής ενός υλικού συνεχίζεται στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Ηδη ορισμένες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την επανάχρηση σκουπιδιών, ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι αντίστοιχες δράσεις να επεκταθούν», είπε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως σύντομα θα βγει πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) προκειμένου να διατεθούν 40 εκατ. ευρώ σε δράσεις που αφορούν την ανακύκλωση και επανάχρηση αποβλήτων από τις ελληνικές βιομηχανίες. Σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά, κονδύλια μπορούν να αντληθούν από τον προϋπολογισμό των 16 εκατ. ευρώ του προγράμματος LIFE IP.
Οι βασικές διαπιστώσεις από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ότι η Ελλάδα εισάγει περίπου 700.000 τόνους πρώτων υλών πλαστικών, τους καλοκαιρινούς μήνες στις παραθαλάσσιες περιοχές η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται σημαντικά (π.χ. στην Πάρο ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται κατά ~ 76% τους μήνες Μάρτιο-Οκτώβριο), ενώ μόνο 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται.
Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων (84%) δε οδηγείται σε ταφή ενώ η ελληνική οικονομία χάνει περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, καθώς αυτή επηρεάζει τον τουρισμό, την αλιεία και τη ναυτιλία.

Ποια όμως πλαστικά πρόκειται να αποτελούν σε λίγο παρελθόν;
– Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα,
– Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών
– Περιέκτες τροφίμων
– Κύπελα-Ποτήρια
– Περιέκτες ποτών
– Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
– Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση

«Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου καταλήξαμε με τον υπουργό ότι θα προχωρήσουμε σε εντατικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επεξεργαστούμε την πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση για πλαστικά μίας χρήσης και θα ξεκινήσουμε να δίνουμε χρήματα στις επιχειρήσεις του χώρου με εξοπλισμό και κατάρτιση των εργαζομένων. Εως το α’ εξάμηνο του 2020 θα έχουμε το σχέδιο νόμου (ίσως ΚΥΑ)» σημείωσε ο κ. Αραβώσης.


dikaiologitika.gr



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael