Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Έρχεται τριπλός μποναμάς εορτών - Από 300 έως 500 εκατ. ευρώ το έξτρα μέρισμα


Τελικά ο µποναµάς που έρχεται στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα είναι τριπλός, µε δώρο εορτών σε ασθενέστερους, αναδροµικά κύριων και επικουρικών και αύξηση συντάξεων λόγω µείωσης φόρου. Να δούµε αναλυτικά τις εξελίξεις:

Τελικά, βρέθηκαν τα 300 εκατοµµύρια ευρώ για το κοινωνικό µέρισµα του 2019, το οποίο θα δοθεί µε τις συντάξεις του ∆εκεµβρίου. Το ποσό αυτό

προέρχεται από τις οικονοµίες του εξαµήνου. Πληρώνονται τα αναδροµικά και έρχονται αυξήσεις συντάξεων λόγω µείωσης φορολογίας στο πρώτο σκαλοπάτι από το 22% στο 9%.

Μαζί µε το κοινωνικό επίδοµα θα δροµολογηθούν και οι δόσεις των αναδροµικών σε κύριες και επικουρικές. Σήµερα σας παρουσιάζουµε τους τελικούς πίνακες των ποσών. Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονοµικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη έχουν κάνει λόγο για «κοινωνικό µέρισµα το 2019». 

Ο πρωθυπουργός ήδη έχει επισηµάνει: «Οταν αναλάβαµε τη διακυβέρνηση, υπήρχε δηµοσιονοµικό κενό για το 2019. Τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασµα. Η µείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συµµόρφωση. Το όποιο επιπλέον πλεόνασµα θα δοθεί τον ∆εκέµβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων».

Οµως κατά τους γνωρίζοντες «θα δοθεί σε λίγους ή θα δοθεί µε εξαιρετικά µειωµένα ποσά». ∆εν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πέτσας έχει επισηµάνει:

«Ο στόχος είναι να βοηθήσουµε τους µη έχοντες. Θα δούµε στο τέλος του χρόνου τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες και τα χρήµατα θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει».
Ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισηµαίνει ότι, «εάν προκύψει επιπλέον δηµοσιονοµικός χώρος από αυτόν που εκτιµάµε σήµερα και κλείνουµε τον Προϋπολογισµό του 2020, µπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύµατος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος». Το κοινωνικό µέρισµα θα δοθεί για τρίτη συνεχόµενη χρονιά.

- Το 2018 δόθηκαν σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Τα ποσά ήταν από 200 έως 1.200 ευρώ για κοινωνικό µέρισµα.

- Το 2017 δόθηκαν 1,4 δισ., ενώ το ποσό άρχιζε από 250 ευρώ και έφτανε έως τα 1.350 ευρώ.
Το φετινό ποσό είναι σχεδόν το ένα τρίτο από όσα µοιράστηκαν ως κοινωνικό µέρισµα το 2018 και περίπου το ένα τέταρτο και πλέον από όσα δόθηκαν ως κοινωνικό µέρισµα το 2017.

Ο υπουργός Οικονοµικών ωστόσο τονίζει: «Εάν τον Νοέµβριο υπάρχουν δηµοσιονοµικά περιθώρια να πετύχουµε και να υπερκαλύψουµε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δηµοσιονοµικός χώρος θα αξιοποιηθεί». Να σηµειωθεί ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο koinonikomerisma.gr.

Το ποσό είτε θα είναι ενιαίο για όλους, είτε αυξηµένο µε κοινωνική στόχευση. Μάλλον «παίζει» το δεύτερο σενάριο.parapolitika.grTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael