Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Στο φως» αρχαίος ναός 2.200 ετών στην Αίγυπτο


4064064098796769795 6
Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως έναν άγνωστο μέχρι πρότινος ναό, ηλικίας 2.200 ετών, που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου Δ'.

Ο αρχαίος ναός εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες κατά τη διάρκεια εργασιών σε αγωγό αποχέτευσης, σε δήμο του κυβερνείου Σοχάγκ, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε το υπουργείο Αρχαιοτήτων στο Facebook. Οι εργασίες σταμάτησαν αμέσως μετά την ανακάλυψη. Σύντομα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επιγραφές με αναφορές στον βασιλιά Πτολεμαίο Δ'. Ο Πτολεμαίος Δ' ο Φιλοπάτωρ ( 245 – 204 π.Χ. ), υπήρξε ο τέταρτος βασιλιάς της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου.
1553821 aigyptos arxaios naos 1
Μέχρι τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει δύο τείχους και τη νοτιοδυτική γωνία μίας κατασκευής από ασβεστόλιθο, στην οποία έχουν χαραχθεί ανάγλυφες παραστάσεις του θεού Χαπί, του Αιγύπτιου θεού της ετήσιας πλημμύρας του Νείλου. Ο ναός βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου.
Πιστεύεται πως ο Πτολεμαίος Δ' υπήρξε βασιλιάς της Αιγύπτου από 221 πΧ ως το 204 πΧ. Η ηγεμονία του δεν θεωρείται επιτυχής. Ο ίδιος φέρεται να έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τέχνη παρά στη διακυβέρνηση. Σύμφωνα με την Wikipedia ήταν «αφοσιωμένος στις διονυσιακές οργιαστικές τελετές και στην ερασιτεχνική λογοτεχνία».
1553822 aigyptos arxaios naos 2
Παράλληλα φέρεται να ναυπήγησε το μεγαλύτερο σκάφος ως τότε, γνωστό ως «τεσσαρακοντιήρης». Το «τεσσαράκοντα» στο όνομά του είναι πιθανόν να αναφέρεται στον αριθμό των πάγκων των κωπηλατών, οι οποίοι ανέρχονταν στους 4.000.
Ο ναός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων που σημειώθηκαν φέτος στην Αίγυπτο. Η χώρα ευελπιστεί να αυξήσει και πάλι τις τουριστικές ροές μετά την εξέγερση του 2011.


Με πληροφορίες από BBC/Wikipedia, lifo.grapotis4stis5.com

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael