Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κοζάνη: Ανησυχία και αντιδράσεις για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028!

Τους κεντρικούς στόχους που πρέπει να έχει η περιοχή την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης, έθεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης λέγοντας ότι «επιθυμούμε η μεταβολή από την οικονομία που εξαρτάται από τον λιγνίτη να γίνει με ομαλότητα χωρίς να διαταραχθούν οι θέσεις εργασίας και η οικονομία της περιοχής».
Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι «θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα και επιλογές που θα αντικαθιστούν την απώλεια της εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος από τα 4500MW που ήταν το 2016, στο μηδέν που θα είναι το 2028. Θα ζητήσουμε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα κα επιλογές που θα εξασφαλίζουν τις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας που είχαμε μέχρι σήμερα και ήταν 4000 εργαζόμενοι».
Πρόσθεσε ότι «ο παραγόμενος πλούτος της ΔΕΗ σε ετήσια βάση ήταν 350 εκατ. ευρώ, που μαζί με την περιφερειακή οικονομία άγγιζε τα 1 δισ. ευρώ, και θα πρέπει, να αντικατασταθεί με γενναίες επιλογές στα νέα σχέδια που η ετοιμάζει κυβέρνηση για την περιοχή».
Ο κ. Κασαπίδης είπε ακόμη στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και στους πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση στην κατάμεστη αίθουσα της Κοζάνης ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου και τη στήριξη της περιοχής μ’ ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα ενώπιον τότε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού «ο οποίος από τότε ανταποκρίθηκε θετικά στο σχέδιο μας».
Διευκρίνισε ότι «δεν αποφασίζουμε εμείς τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου ενέργειας και το κλίμα ΕΣΕΚ αλλά με την παρουσία μας θα συμβάλλουμε στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των πολιτών. Δεν συμβιβαζόμαστε με την απώλεια θέσεων εργασίας, δεν το αντέχει η περιοχή μας και θα δημιουργηθεί κοινωνική κατάρρευση» κατέληξε ο Γ. Κασαπίδης.
Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο μίλησε για «σοκ για την περιοχή» και κάλεσε τον περιφερειάρχη «να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την εξαγγελία».
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την απορία της για το ποιες επενδύσεις θα γίνουν στη δυτική Μακεδονία όταν «δεν υπάρχουν ακόμη σημαντικές παράμετροι που μπορεί μια περιοχή να την κάνουν ελκυστική στις επενδύσεις».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια υγιής και δυνατή ΔΕΗ, γιατί έχουμε ανοικτά μέτωπα απέναντί της που πρέπει να κλείσουν». Ο κ. Μαλούτας δήλωσε ότι «όλοι ξέραμε προς τα πού βαδίζαμε ως περιοχή με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, και τις συμφωνίες του Κιότο και του Παρισιού για το κλίμα, αλλά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το 2028 έφεραν όλα τα πράγματα ξαφνικά μπροστά και γρήγορα».
Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ενός κατεξοχήν ενεργειακού δήμου, εξέφρασε την απορία του «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε το 2028 ως τελική ημερομηνία λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων όταν άλλες μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις των στέρεων καυσίμων λιγνίτη και του κάρβουνου που είναι οι Γερμανοί έχουν δηλώσει ως τελική ημερομηνία το 2038 ενώ, η κατεξοχήν χώρα του λιγνίτη που είναι η Πολωνία που παράγει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από κάρβουνο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια δεσμευτική ημερομηνία».
Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης τόνισε «ότι θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 η σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στην Μελίτη Φλώρινας, που αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να τροφοδοτήσει με τηλεθέρμανση την πόλη», ενώ εξέφρασε την επιθυμία η ΔΕΗ να παραμείνει μια ενεργειακή δύναμη για την περιοχή.
Ο ‘Ανθιμος Μπιτακης δήμαρχος Αμυνταίου διαπίστωσε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη σε ό,τι αφορά το σχέδιο μετάβασης της περιοχής χωρίς το λιγνίτη» και ζήτησε μέχρι το 2028 «να μην κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και καμία μονάδα της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο.»
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι η ΓΕΝΟΠ αντιτάχθηκε «με σθεναρότητα σε κάθε ενεργειακό σχέδιο που απομείωνε τη δύναμη της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της ακόμη και στο 17% που έθεσε ως όριο στη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2030 το ΕΣΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Εκτίμησε ότι από τη διαδικασία μετάβασης δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους μονίμους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά «θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι σε δορυφορικές ή εργολαβικές επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη κοινωνία που λειτουργεί περιφερειακά με την ύπαρξη της».

newsit.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael